Amerikkalainen TIME lehti listasi Alan Wake II:n ykköseksi 2023!

10. Dredge

Vuoden yllättävimpiin peleihin kuuluu Uuden-Seelannin indie-kehittäjän Black Salt Gamesin luoma peli nimeltä ”Dredge”. Aluksi se vaikuttaa tavalliselta kalastuspeliltä, mutta pian se sukeltaa Lovecraftin kauhun maailmaan. Pelaaja ohjaa Kalastajaa, joka pienellä moottoriveneellään seikkailee saariryhmän ympärillä olevilla vesillä, pyytäen erilaisia kaloja ja romua, joita voi myydä asutukselle tai matkustaville kauppiaalle veneen päivityksiin. Ja nämä päivitykset ovat ehdottomasti tarpeen, kun yö laskeutuu ja päivän saalis muuttuu merihirviöiksi, aavelaivoiksi ja Kalastajan hallusinaatioilla tehostetuiksi oudoiksi ilmiöiksi. Pelaajan tutkiessa, suorittaessa sivutehtäviä, kerätessä artefakteja ja pyytäessä viestejä pulloissa, käy selväksi, että vedet kätkevät paljon suuremman mysteerin. Vaikka peli ei olekaan yhtä viimeistelty kuin suuret AAA-pelit, kiinnostava taide, äänien käyttö ja rohkea pelimuoto, joka on rakennettu näennäisen yksinkertaiseen pelattavuuteen, tekevät ”Dredgestä” yhden pelattavan ja Black Salt Gamesin yhden seurattavan kehittäjän.

Saatavilla PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, PC

9. Diablo IV

Ikoniinen luolastoroolipeli palaa enemmän luokkia, aseita ja demoneita. Blizzard Entertainmentin neljäs ydinosa sarjassa pelaa pitkälti samalla tavalla kuin edellisetkin, jossa pelaajat valitsevat useiden mukautettavien luokkien (Druidi, Barbari, Varkaat, Noita ja Nekromantikko) välillä ja matkaavat viiden upeasti renderoidun alueen välillä. Pelaaja kerää parempaa varustusta ja aseita taistellessaan vaikeampia vihollisia vastaan, johtaen pelin pääantagonistiin, Lilithiin. Vaikka peli onkin saanut kritiikkiä toistuvuudestaan, se on kaava, joka on osoittautunut toimivaksi sarjalle. ”Diablo IV” ei ehkä ole suuri riskinottaja, mutta se tarjoaa rentoa, tyydyttävää hauskuutta, joka ei aseta painetta pelata tietyn tuntimäärän ajan tai välttää juonipaljastuksia. Tänä vuonna ”Diablo IV” on yksi vahvimmista peleistä, joita voi pelata oman aikataulun mukaan, ja verisin.

Saatavilla PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

8. Star Wars Jedi: Survivor

Respawnin ja EA:n jatko-osa pelille ”Star Wars Jedi: Fallen Order” jatkaa tarinaa viisi vuotta ensimmäisen pelin tapahtumien jälkeen. Jedi-ritari Cal Kestis (Cameron Monaghan) on erotettu ystävistään ja suorittaa tehtäviä Saw Gerreralle (Forest Whitaker). Uusia uhkia, jotka palvelevat Imperiumia, nousee esiin ja saavat vanhan tiimin palaamaan yhteen, koetellen Kestisin päätöstä pysyä Jedin tiellä. Peli tarjoaa uusia mukautettavia ominaisuuksia, kuten Kestisin ulkonäkö, voimat ja valomiekkatyyli (yksi- ja kaksiteräinen). Pelaaja voi vaihtaa taistelustrategioita vihollistyypin mukaan. Aivan kuten sarjan ensimmäinen peli, pelaajan ei pidä tuntea oloaan liian mukavaksi Jedi-taitojensa kanssa, sillä viholliset ovat usein vaarallisempia kuin miltä näyttävät. Jopa yksi tarkka laukaus myrkyllisen ampumasekamelskan puolelta voi kaataa pelaajan, pakottaen heidät palaamaan viimeiseen tallennuspisteeseen ja riistäen heiltä XP:n, kunnes kyseinen vihollinen on voitettu, Dark Souls-tyyliin. Peli esittelee nopean matkustusominaisuuden, mikä tekee kerättävien esineiden ja aiemmin lukittujen ovien takaisinmenemisen helpommaksi. Vaikka taistelu ja uudet ominaisuudet ovat hauskoja, pelin tasapainoisen kokemuksen tekee erityiseksi emotionaalinen tarinankerronta.

Saatavilla PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

7. Super Mario Bros. Wonder

Mariolle on ollut suuri vuosi. Hän ei vain ollut yksi suurimmista elokuvahiteistä vuonna 2023, vaan hän myös pääsi nauttimaan taikasienestään yhdessä vuoden parhaista arvostetuista peleistä. ”Wonder” on ensimmäinen sivuttaisskrollaus Mario-peli vuoden 2012 ”New Super Mario Bros. U” jälkeen ja se herättää runsaasti nostalgiaa. Pelaajat voivat valita Mario, Luigi, Prinsessa Peach, Prinsessa Daisy, Toadin, Toadin, Nabbin ja Yoshin, kun he tutkivat Kukkakuningaskuntaa ja yrittävät pelastaa sen Bowserilta. Peli tukee myös moninpeliä, jopa neljälle hahmolle. Se on hieno aloituspeli, erityisesti nuorille pelaajille, jotka ovat kiinnostuneet Mariosta äskettäisen elokuvan kautta. Vanhemmille pelaajille se tuntuu silti klassiselta Mariolta, mutta nyt paremmilla grafiikoilla, mikä tarkoittaa, että siinä on paljon rakastettavaa ja vähän selitettävää pelissä. Mutta yksi uusi piirre, joka sekoittaa pakkaa, ovat ihmeelliset kukat, jotka vaikuttavat kartan todellisuuteen niitä kerättäessä. Lopputulos riittää saamaan pelaajat iästä riippumatta huutamaan ”Wahoo!”

Saatavilla Nintendo Switch

6. Dead Space (Uudelleenversio)

Olisi kuulittepa kukaan tai ette, Dead Spacessa huudetaan runsaasti. Motive Studion ja EA:n kulttipelin uudelleenversio voi kertoa tutun tarinan, mutta älkää antako sen huijata teitä ajattelemaan tietävänne, mitä jokaisen kulman takana odottaa. Dead Space vie pelaajan takaisin Isaac Clarken kaivostyöntekijän haalariin, kun hän etsii tyttöystäväänsä, tohtori Nicole Brennania, U.S.S. Ishimuran haun aikana. Tietysti se on helpommin sanottu kuin tehty, kun alus on valloitettu Necromorpheilla, jotka ovat irronneet mystisestä kiviesineestä, joka tunnetaan nimellä The Marker. Isaac ei ole enää hiljainen päähenkilö, ja hän liikkuu nyt helpommin aluksen painottomissa osissa. Pienet siunaukset kuten nämä tekevät pelin kauheista hetkistä hieman helpommin siedettäviä, mutta pelaajaa ei koskaan jätetä liian mukavaksi, sillä uhat vaanivat joka kulman takana, räjähtäen ulos oville, tuuletusaukoista ja kaatuneista miehistön jäsenistä. Peli on uskomattoman suunniteltu, ja sen valaistus- ja äänisuunnittelu hyödyntävät täysin nykypäivän järjestelmiä, mutta luovat niin pelottavan lopputuloksen, että pelaaja joutuu pidättämään hengitystään ja tarkistamaan varastonsa ennen kuin uskaltautuu eteenpäin.

Saatavilla PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC

5. Resident Evil 4 (Uudelleenversio)

Resident Evil -sarjan paras osa saa päivityksen, joka on enemmän kuin alkuperäisen maineen arvoinen. Capcom onnistui erinomaisesti Resident Evil -uusinnoissaan, ja RE4 on paras niistä, vaikka sen enemmän toiminnallinen pelattavuus viekin osan aiempien osien pelottavuudesta. Alkuperäisen pelin tarina säilyy – pelaajat ottavat ohjat Yhdysvaltain agentti Leon S. Kennedyna, joka taistelee pelastaakseen presidentin tyttären, Ashley Graham, Los Illuminados-kultin ja Las Plagas -nimisen mysteerisen viruksen kahdennetuilta uhilta Espanjassa. Uudelleenversio päivittää taistelua, antaen Leonin liikkua ja ampua asettaan samanaikaisesti sekä torjua veitsellään. Karttaa on myös päivitetty, lisäten Leonin kulkureittejä ja vihollisia. Yksi suurimmista parannuksista pelissä on se, että Ashleylla on nyt enemmän vaikutusvaltaa ja hän tuntuu enemmän Leonin kumppanilta kuin jatkuvana vaivana. Kaikki nämä parannukset ja lisäykset tekevät RE4:stä entistä kiehtovamman seikkailun ja korkeimman pisteen nykyaikaiselle survival-horrorille.

Saatavilla PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC, Mac, iPad

4. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Vuoden 2017 ”Breath of the Wildin” jatko-osa, ”Tears of the Kingdom”, on suunniteltu alun perin laajennusosaksi Breath of the Wildille, mutta sen laajentuessa se sai ansaitsemansa huomion. Pelaaja ottaa jälleen Linkin roolin, kun hän tutkii Hyrulen maailmaa etsien Zeldaa ja pyrkii estämään Demonikuninkaan, Ganonin, tuhoamasta maailmaa. ”Tears of the Kingdom” laajentaa avoimen maailman näkökulmaa lisäämällä luolia ja taivaansaarikohteita tutkittavaksi. Linkin liikkeiden ja taistelun sujuvuus, sekä uudet voimavarusteet, tekevät Hyrulen tutkimisesta hauskaa, mutta luonnollisesti haastavaa. On helppo uppoutua pelin kauneuteen ja vain tutkia, mutta kiehtova tarina, joka liittyy Hyrulen ikivanhaan historiaan, tuo pelaajan takaisin keskeiseen tehtävään ja sen odottaviin mysteereihin.

Saatavilla Nintendo Switch

3. Spider-Man 2

Yksi odotetuimmista peleistä tänä vuonna on Insomniacin Spider-Manin ja Spider-Man: Miles Moralesin jatko-osa. Se on eeppinen ja emotionaalinen matka, joka syventää aiempien kahden pelin teemoja ja antaa hahmojen ja kaupungin kehittyä. Spider-Man 2 antaa pelaajan kontrolloida sekä Peter Parkeria että Miles Moralesia, antaen heille kummallekin omat tarinalliset kaarensa, jotka heijastavat heidän elämäntilanteitaan. Harry Osbornin paluu ja Kraven the Hunterin esiintyminen sekoittavat Milesin, Peterin ja MJ:n kumppanuuden, ja Venomin saapuminen uhkaa repiä kaupungin hajalle. Vaikka aiemmat kaksi peliä olivat jo uskomattoman intuitiivisia, Insomniac on jotenkin onnistunut parantamaan pelattavuutta entisestään lisäämällä verkkosiivet ja uudistamalla laitteiden ja voimapyörän, mikä tekee vihollisten kukistamisesta paljon sujuvampaa ja välittömämpää. Vaikka peli saattaa olla hieman lyhyempi kuin Spider-Man, sivutehtävät ovat merkityksellisempiä ja sopivat paremmin pelin teemoihin ajan rajallisuudesta. Ironisesti Spider-Man 2 on peli, joka ei vain tahdo päättyä. Kun se lopulta päättyy, jäämme käsiimme kaikkien aikojen suurin supersankaripeli.

Saatavilla PlayStation 5:lle

2. Baldur’s Gate 3

Larian Studiosin kolmas osa Baldur’s Gate -franchisea nostaa roolipelin uusiin korkeuksiin. Perustuen Dungeons & Dragonsiin, Baldur’s Gate 3 sijoittuu Forgotten Realmsin avoimeen maailmaan. Pelaajat suunnittelevat hahmonsa valiten 12 luokasta ja liittyvät esigeneroitujen hahmojen joukkoon seikkailuun, jota voi pelata yksin tai moninpelinä, antaen pelaajan vaihdella näiden välillä. Jos haluat aloittaa pelin yksin ja sitten liittyä ystävien kanssa tiettyyn tehtävään, Baldur’s Gate 3 mahdollistaa tämän joustavan kokemuksen. Pelissä käytetään vuoropohjaista taistelua, ja se kannustaa erilaisten hyökkäysten sekoittamiseen ja luottamiseen joukkoon.

Vaikka suurin osa tästä on melko tavallista fantasiaroolipeleissä, se ovat tukihenkilöhahmot ja niiden väliset suhteet, joita voit kehittää, jotka tekevät Baldur’s Gate 3:sta erityisen kokemuksen. Suhteet ja romanssit kehittyvät juonen ja dialogivalintojen kautta, ja jokainen kumppanihahmo tuntuu täysin kehitetyltä, muistuttaen BioWaren (joka kehitti ensimmäisen pelin) huippukausista. Peli sopii niille, jotka etsivät Mass Effect -trilogian ja Dragon Age: Originsin dynaamista hahmon monimutkaisuutta. Toisin kuin useimmat muut roolipelit, Baldur’s Gate 3 kannustaa vapautta, mikä tarkoittaa, ettei ole vain yhtä tapaa voittaa vihollinen tai suorittaa tehtävä, ja avain-NPC-hahmot voidaan tappaa etenemättömyyttä aiheuttamatta. Peli on pituudeltaan yli 100 tuntia, joten tutkittavaa riittää, joko yksin tai ystävien kanssa, tehden Baldur’s Gate 3:sta lahjan, joka jatkaa antamistaan pelaajalle.

Saatavilla PlayStation 5:lle, Xbox Series X/S:lle, PC:lle ja Macille

1. Alan Wake II: Kauan odotettu jatko-osa

Monet uskoivat, ettei se koskaan tapahtuisi. Mutta 13 vuoden odotuksen jälkeen kulttipeli Alan Wake saa viimein kunnon jatko-osan – eikä kyseessä ole mikä tahansa peli, vaan todellinen taideteos, joka on täynnä meta-narratiiveja, musikaalisia elementtejä, yhteyksiä Remedin muihin peleihin kuten Control ja Quantum Break, sekä pelottavaa ja tyylikästä pohdintaa kirjoittamisesta ja siitä, mitä merkitsee laittaa sanansa maailmaan. Ja jos kaikki tämä ei riitä, se on myös yksi pelottavimmista survival-horror-peleistä viime vuosikymmeneltä ja käytännössä pakottaa pelaajan pitämään valot päällä. Peli jakautuu kahden päähenkilön ja heidän tarinoidensa välillä. Ensimmäinen heistä on FBI-agentti Saga Anderson, joka saapuu pienelle Bright Fallsin kaupungille Washingtonissa tutkimaan salaperäistä kulttia, jolla on yhteyksiä Wake’n romaaneihin. Toinen on itse Alan Wake, joka yrittää vapautua pimeästä paikasta, johon hän on ollut vangittuna nämä 13 vuotta. Lopulta heidän tarinansa kohtaavat, ja näennäisesti erilliset matkat paljastuvatkin tiiviisti kietoutuneiksi.

Molemmat päähenkilöt joutuvat kyseenalaistamaan todellisuutensa: Andersonin tapauksessa se tapahtuu hänen etsivätaidoillaan ja tapauskansioillaan, joiden todisteita pelaaja kerää pelin aikana tutkimalla ja vuorovaikuttamalla Bright Fallsin asukkaiden kanssa. Wake’n kohdalla kyse on hänen kyvystään muuttaa pimeän paikan ja sen ulkopuolisen maailman todellisuutta kirjoittamalla. Vaikka molemmilla hahmoilla on mukanaan enemmän kuin vain pistooli ja taskulamppu tällä kertaa, pelaajaa ei koskaan saa tuntemaan olonsa mukavaksi tai hyvin varustetuksi. Alan Wake II on monimutkainen mutta palkitseva kertomus, kuten pelin ohjaajalta ja pääkirjoittajalta Sam Lakelta voi odottaa. Se on peli, joka kannattaa pelata uudelleen lisäviitteiden ja yhteyksien löytämiseksi. Muista kuitenkin pysyä valon läheisyydessä.

Saatavilla PlayStation 5:lle, Xbox Series X/S:lle ja PC:lle.

Suoratoistoa pelaamisen ohessa ja välissä


Matkalle edullisesti lentäen


Vastaa