Apulannan Toni Wirtanen ja lautapelit

Apulannan laulaja Toni Wirtanen on tunnettu suomalainen muusikko, joka on myös avoimesti puhunut videopeleistä ja niiden pelaamisesta osana omaa vapaa-aikaansa. Hän ei ole ammattilaispelaaja, mutta on esimerkki tunnetusta suomalaisesta, joka harrastaa pelaamista.

Hyvin sykkii pelihommat. Meillä on aktiivinen n. 15 hengen porukka, jolla pelit pyörivät viikoittain. Jokusen viime vuoden on toiminta ollut enemmän figupainotteista, mutta ropen henki kyllä leijuu kaiken yllä. Juuri nyt ollaan pelailtu Frostgravea. Itse tykkään juuri fantasiasta genrenä eniten, niin figuilun, kuin ropenkin puolella. Turnausrintamalla on ollut hiljaisempaa viime aikoina, mutta koitan osallistua siihenkin toimintaan aina mahdollisuuksien mukaan. Skeneä pitää tukea.

Mä olen näissä asioissa aika old skool. Mulle kaiken ydin on Dungeons & Dragons. Siitä tämä maailma mulle aukeni ja sillä tiellä olen edelleen. Erilaisia systeemeitä on tullut vuosien varrella kokeiltua lukuisia, mm. D&D (kaikki editiot), AD&DGURPSMERPRolemasterRuneQuestCyberpunkWarhammer FRPGStar Wars, Ars Magica ja Burning Wheel nyt joitakin mainitakseni. Mitä enemmän näitä pelaa, sitä pienemmässä roolissa ovat säännöt ja tarinat valtaavat pääosan.

Toni kertoi 2019 haastattelussaan Iltalehdelle

Mitä roolipelit ovat lautapelien maailmassa?

Määritelmä ja pelimekaniikat

Roolipelit lautapeleissä ovat pelimuoto, jossa pelaajat ottavat yleensä yhden tai useamman hahmon roolin ja pyrkivät suorittamaan erilaisia tehtäviä tai saavuttamaan tiettyjä päämääriä pelimaailmassa. Roolipelien juoni ja säännöt voivat vaihdella huomattavasti, mutta usein ne sisältävät elementtejä kuten hahmonkehitystä, tarinankerrontaa, strategiaa ja ongelmanratkaisua. Pelaajat tekevät päätöksiä hahmojensa puolesta ja nämä valinnat vaikuttavat pelin kulkuun ja lopputulokseen.

Roolipelit lautapeleissä voivat olla hyvin monimutkaisia ja sääntöjä voi olla paljon, tai ne voivat olla yksinkertaisempia ja nopeampia pelata. Jotkut pelit, kuten ”Dungeons & Dragons”, vaativat pelinjohtajan, joka ohjaa tarinaa, kun taas toiset ovat suunniteltu niin, että peli itse hoitaa tämän osuuden.

Erilaiset teemat ja tyylilajit

Lautapelien roolipeleissä on usein rikas ja monipuolinen maailma, joka voi sijoittua esimerkiksi keskiaikaiseen fantasiaan, tulevaisuuden dystopiaan, tai jopa historiallisiin tapahtumiin. Teema vaikuttaa pelin sääntöihin, hahmoihin ja pelimaailmaan, ja se voi tarjota monia erilaisia skenaarioita ja tarinoita.

Joissakin roolipeleissä on enemmän taistelua ja strategiaa, kun taas toisissa korostuvat enemmän tarinankerronta ja hahmojen välinen vuorovaikutus. On olemassa myös hybridipelejä, jotka yhdistävät useita erilaisia pelimekaniikkoja.

Roolipelit lautapeleissä ovat monipuolinen ja laaja pelikategoria, joka tarjoaa erilaisia pelikokemuksia erilaisille pelaajille. Ne voivat olla monimutkaisia ja aikaa vieviä, tai yksinkertaisempia ja nopeita pelata. Tärkeintä on pelaajien välinen vuorovaikutus, valinnat ja niiden seuraukset, jotka tekevät jokaisesta pelikerrasta ainutlaatuisen.

Mitä roolipelit ovat tietokonepeleissä

Tietokonepeleissä roolipelit (RPG, Role-Playing Games) ovat peligenre, jossa pelaaja ottaa yhden tai useamman pelihahmon roolin ja navigoi yleensä fiktiivisessä maailmassa. Pelit voivat olla joko yksinpeliä tai moninpeliä, ja ne keskittyvät usein hahmonkehitykseen, tehtävien suorittamiseen, tarinankerrontaan ja taktiseen tai strategiseen taisteluun. Pelaajat voivat yleensä tehdä valintoja, jotka vaikuttavat pelin kulkuun, tarinaan ja lopputulokseen.

Mekaniikat vaihtelevat pelistä toiseen, mutta yleensä roolipeleissä on jokin tapa kehittää hahmoa, esimerkiksi kokemuspisteiden, taitojen tai varusteiden avulla. Pelissä voi olla myös erilaisia haasteita ja ongelmia, jotka vaativat erilaisten taitojen tai välineiden käyttöä.

Teemat ja maailmat

Tietokonepelien roolipelit voivat sijoittua mitä erilaisimpiin maailmoihin: keskiaikaisista fantasiamaailmoista avaruusseikkailuihin ja post-apokalyptisiin dystopioihin. Kunkin pelin maailma luo omat sääntönsä ja mekaniikkansa, ja usein pelit pyrkivät tarjoamaan mahdollisimman immersiivisen ja yksityiskohtaisen pelikokemuksen.

Esimerkiksi pelit kuten ”The Elder Scrolls V: Skyrim” tai ”The Witcher 3: Wild Hunt” ovat tunnettuja avoimesta maailmastaan ja monimutkaisista tarinarakenteistaan, kun taas pelit kuten ”Dark Souls” ovat tunnettuja haastavasta pelimekaniikastaan.

Moninpeli ja yhteisöt

Monet tietokonepelien roolipelit tarjoavat myös moninpelimahdollisuuksia. Nämä voivat olla joko pienimuotoisia yhteistyöpelejä tai suuria monen pelaajan online-roolipelejä (MMORPG), kuten ”World of Warcraft” tai ”Final Fantasy XIV”. Nämä pelit keskittyvät usein yhteisöllisyyteen ja yhteistyöhön muiden pelaajien kanssa.

Roolipelit tietokonepeleissä ovat laaja ja monimuotoinen genre, joka tarjoaa monenlaisia pelikokemuksia. Ne voivat olla yksinpeliä tai moninpeliä, ja ne voivat keskittyä tarinankerrontaan, strategiaan, taktiikkaan tai hahmonkehitykseen. Pelien maailmat voivat olla avoimia tai lineaarisia, ja ne tarjoavat usein rikkaan ja yksityiskohtaisen pelikokemuksen.

Millainen peli on World of Warcraft

World of Warcraft (WoW) on yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista monen pelaajan verkkoroolipeleistä (MMORPG). Pelissä pelaajat luovat hahmon yhdestä useista eri roduista ja luokista, ja he voivat valita, liittyvätkö he pelimaailman kahdesta suuresta liittoumasta, Hordista tai Allianssista. WoW keskittyy monenlaisiin pelimekaniikkoihin, kuten hahmonkehitykseen, tehtävien suorittamiseen (questing), ryhmä- ja joukkotaisteluihin (PvE, Player vs Environment) sekä pelaaja vastaan pelaaja -taisteluihin (PvP, Player vs Player).

Pelaajat voivat kerätä kokemuspisteitä suorittamalla erilaisia tehtäviä ja taistelemalla vihollisia vastaan, mikä mahdollistaa hahmon kehittämisen: taitojen parantamisen ja parempien varusteiden hankkimisen. Pelissä on myös monenlaisia muita aktiviteetteja, kuten ammateissa harjaantuminen, kalastus, kokkaus tai jopa taloudellisten strategioiden kehittäminen pelin sisäisessä taloudessa.

Yhteisö ja sosiaaliset elementit

Yksi World of Warcraftin vetovoimatekijöistä on sen suuri ja aktiivinen yhteisö. Pelaajat voivat liittyä klaaneihin (guilds), jotka ovat pelaajien muodostamia ryhmiä, ja suorittaa tehtäviä yhdessä, taistella muita klaaneja vastaan tai vain viettää aikaa yhdessä. Monet pelaajat arvostavat myös pelin sosiaalisia aspekteja, kuten ystävyyssuhteiden luomista ja yhteisöllisten tapahtumien järjestämistä.

Peli on myös tunnettu monimutkaisista raid-tasoisista haasteista, joissa suuret ryhmät pelaajia yhdistävät voimansa kukistaakseen erittäin vaikeita vihollisia. Nämä tarjoavat korkean tason strategista ja taktista pelattavuutta.

Laajennukset ja päivitykset

World of Warcraft on julkaistu alun perin vuonna 2004, ja se on saanut useita suuria laajennuspaketteja, jotka ovat lisänneet uusia alueita, rotuja, luokkia ja pelimekaniikkoja. Tämä pitää pelin jatkuvasti tuoreena ja tarjoaa pelaajille uusia haasteita ja kokemuksia.

World of Warcraft on monimutkainen ja monipuolinen MMORPG, joka tarjoaa laajan valikoiman pelattavuuden elementtejä, mukaan lukien hahmonkehitys, PvE- ja PvP-taistelut, yhteisöllisyys ja monimutkaiset ryhmähaasteet. Sen aktiivinen ja laaja pelaajakunta, jatkuvasti päivittyvä sisältö ja monipuoliset pelimekaniikat tekevät siitä yhden suosituimmista ja pitkäikäisimmistä peleistä tietokonepelien historiassa.

Suoratoistoa pelaamisen ohessa ja välissä


Matkalle edullisesti lentäen


Yksi kommentti artikkeliin ”Apulannan Toni Wirtanen ja lautapelit”

Vastaa