Top 5 parhaat tulossa olevat videopelit vuonna 2023

Videopelien pelaaminen on nyt suositumpaa kuin koskaan aiemmin ja siksi ei ole yllätys, että useat pelikehittäjät ovat tuomassa markkinoille todellista ilotulitusta myös vuonna 2023. Tämä vuosi on kuitenkin ihan omassa sarjassaan pelijulkaisujen osalta aiempiin vuosiin verrattuna, sillä markkinoille on tulossa ”normaalien” julkaisujen lisäksi myös sellaisia pelejä, joiden tuomista markkinoille on lykätty jo muutamalla vuodella.

Mitkä sitten mahtavat olla ne kaikkein parhaimmat pelit, jotka ovat näkemässä päivänvalon vuonna 2023? Vaikkakin rahapelit ja pay n play nettikasinot ovat suosittuja tällä hetkellä ja uusia kolikkopelejäkin saapuu markkinoille tiuhaan tahtiin, keskitytään tässä artikkelissa nimenomaan parhaimpiin kunnollisiin PC- ja konsolipeleihin.

Jatka siis lukemista, jos haluat saada ensikosketuksen vuoden 2023 jännittävimpiin uutukaisiin!

Hogwarts Legacy

 • Kehittäjä: Avalanche Software
 • Tulossa: 10.2.2023 (uudemmat konsolit) / 25.7.2023 (vanhemmat konsolit)
 • Julkaisualusta(t): PS5, PC, Xbox Series X

Hogwarts Legacy on Avalanche Softwaren kehittämä Tylypahkaan sijoittuva peli, joka julkistettiin alun perin jo vuonna 2020. Peliä on odotettu kuin kuuta nousevaa ja kuhina sen ympärillä on ainoastaan kasvanut, vaikka julkaisupäivä on lykkääntynyt jo parilla vuodella.

Pelistä julkaistiin hiljattain video, jossa käytiin läpi peliä ja sen pelaamista. Mitä tältä Harry Potterin maailmaan sijoittuvalta peliltä voi konkreettisesti odottaa? Siitä lisää seuraavaksi!

Hogwarts Legacy on erilainen pelikokemus kaikille

Hogwarts Legacyn päätarina sijoittuu 1890-luvulle ja siinä pelataan viidennen vuoden Tylypahkan opiskelijana. Päähenkilö on ”avain” unohdetun taikuuden mysteerin paljastamiseen, joka on herätetty eloon monien vuosien jälkeen.

Koska pelaaja opiskelee jo viidennettä vuotta, pääsee hän kokemaan hieman haastavampia oppitunteja ja historiankirjoja. Ne on suunniteltu avaamaan hieman menneisyyttä ja auttaa sitä kautta pelaajaa ymmärtämään lisää saapuvasta uhasta.

Kun tarina etenee, pelaajat voivat olla vuorovaikutuksissa monien Harry Potter -sarjan hahmojen kanssa, kuten Lihava Leidi (The Fat Lady), Riesu (Peeves), Melkein päätön Nick (Nearly Headless Nick) ja monet muut.

Matkan aikana pelaaja saa apua myös täysin uusilta peliin kehitetyiltä hahmoilta, kuten professori Eleazar Fig (hahmon mentori), Ranrok, Professor Black ja Victor Rookwood. Jokaisella näillä hahmolla on omanlaisensa vaikutus pelaajan valitsemalla polulla.

Hogwarts Legacy keskittyy tarjoamaan jokaiselle pelaajalle oman uniikin tarinansa Tylypahkan uumenissa. Hahmolle annetaan esimerkiksi erilaisia mahdollisuuksia olla vuorovaikutuksessa ystäviensä kanssa. Tällöin pelaaja voi päättää, haluaako hän ylläpitää suhdetta ystäviinsä vai jättää heidät täysin huomioitta.

Jokaisella päätöksellä on loppupeleissä vaikutusta siihen, miten matka tulee päättymään. Lisäksi ne vaikuttavat sivutehtäviin ja muiden hahmojen kohtaloon.

Tällainen tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden pelata peli läpi uudestaan ja uudestaan, koska joka kerta voi kokea uudenlaisen lopetuksen.

Pelattavuus Hogwarts Legacyssa on huippuluokkaa

Hogwarts Legacyssa pelaajalla on käytössä neljä slottia, johon hän pystyy asettamaan niitä loitsuja, joita hän haluaa käyttää. Loitsujen vaihtamisesta on tehty todella helppoa, mikä on tärkeää, sillä erilaisia loitsuja tarvitsee esimerkiksi tutkiessa ja taistellessa. Yhteensä loitsuja on yli 20 kappaletta.

Osa loitsuista avataan päätarinassa ja suorittamalla tehtäviä, kun taas osaan pääsee käsiksi käymällä oppitunneilla ja harjoittelemalla muiden Tylypahkan oppilaiden kanssa.

Suinkaan kaikki näistä loitsuista ei ole hyviä, vaan mukaan mahtuu myös hieman synkempiä loitsuja. Niitä käyttämällä hahmo lähtee kulkemaan pelin synkempää polkua, kun taas hyvät/neutraalit loitsut pitävät pelaajan valoisalla puolella.

Valitsipa mitkä loitsut tahansa, tekee pelaamisesta hauskempaa se, että Hogwarts Legacyssa jokainen voi luoda itse oman hahmonsa. Valittavana on lukuisia eri hahmotyyppejä ja kustomointimahdollisuuksia, jotka vain laajenevat pelin edetessä.

Avoin maailma hämmästyttää

Hogwarts Legacyn avoin maailma on ylivoimaisesti suurin kaikista Harry Potter -peleistä. Vielä kiehtovampaa siitä tekee se, ettei pelaajan tarvitse missään vaiheessa tuijotella esimerkiksi latausnäyttöjä. Missään vaiheessa ei siis tarvitse odotella pelin grafiikoiden tai karttojen latautumista, vaan kaikki toimii hyvin sulavasti.

Maailmassa voi liikkua suht vapaasti ilman pelkoa siitä, että aikaa menee hukkaan. Seikkaile esimerkiksi linnaa ympäröivissä raunioissa, tutustu tarkemmin varsinaiseen Tylypahkan linnaan tai vieraile vaikkapa Kielletyssä metsässä.

Vaikka mukaan mahtuu paljon asioita, joita voi tehdä, on mukana myös niitä, joiden tekemiseen ei ole mahdollisuutta. Yksi niistä on esimerkiksi Huispauksen pelaaminen, mutta älä huoli, luudalla lentäminen on edelleen mahdollista.

Star Wars Jedi: Survivor

 • Kehittäjä: Respawn Entertainment
 • Tulossa: 17.3.2023
 • Julkaisualusta(t): PC, PS5, Xbox Seires X

Star Wars Jedi: Survivor hyppää Cal Kestisin ja hänen pienen droidinsa BD-1:n tarinaan mukaan noin viisi vuotta Star Wars Jedi: Fallen Orderin tapahtumien jälkeen. Tällä kertaa Respawn Entertainment on kehittämässä hieman synkempää toimintaroolipeliä, mikä johtuu siitä, että Imperiumin ote maailmankaikkeudesta on kiristymässä kaiken aikaa.

Mitä peliltä sitten voi odottaa? Uusia taisteluliikkeitä, uudenlaisia voimia sekä ison kasan uusia hahmoja, jotka ovat auttamassa matkan varrella.

Dead Island 2

 • Kehittäjä: Dambuster Studios
 • Tulossa: 28.4.2023
 • Julkaisualusta(t): PS4, PS5, Xbox Series X, PC, Xbox One

Dead Island 2 on ”noussut kuolleista” kera virallisen julkaisupäivämäärän ja uuden kehittäjän voimin. Tämän vuoden keväällä saapuva peli on Dambuster Studiosin oma näkemys Dead Island -sarjassa. Kyseessä on toimintaroolipeli, jossa tulee menestyä eikä vain selviytyä zombien täyttämässä Los Angelesissa.

Dead Island 2:sta löytyy löytyy todella hauska päätarina, johon liittyy rutkasti persoonallisuutta. Sitä vauhdittavat kuusi erilaista pelattavaa hahmoa, joista jokaisella on omat ainutlaatuiset taitonsa zombien kukistamiseen. Ne todellakin tulevat tarpeeseen, sillä mukana on myöskin liuta erilaisia zombityyppejä.

Avatar: Frontiers of Pandora

 • Kehittäjä: Massive Entertainment (yhteistyössä Disney ja Lighstorm Entertainment)
 • Tulossa: TBC 2023
 • Julkaisualusta(t): Stadia, Luna, Xbox Series X, PS5

Avatar on useimmille tuttu valkokankailta, jossa hiljattain nähtiin miljardin dollarin rajapyykin ylittänyt Avatar: The Way of Water. Kyseessä oli vuonna 2009 julkaistun Avatar-elokuvan jatko-osa, joka ei suinkaan jää ainoaksi. Yhteensä Avatarista tullaan nimittäin näkemään vielä kolme jatko-osaa, jotka saapuvat vuosina 2024, 2026 ja 2028.

Avatar ei kuitenkaan jää pelkkiin elokuviin, sillä E3 2021 -tapahtumassa julkistettiin kauan odotettu Avatar: Frontiers of Pandora -peli. Kyseisen pelin virallisena kehittäjänä toimii Massive Entertainment, joka tekee yhteistyötä Disneyn ja Lightstorm Entertainmentin kanssa.

Liittyykö peli sitten millään tavalla elokuvien juoneen tai tarinaan? Ei valitettavasti. Avatar: Frontiers of Pandora on uusi itsenäinen tarina, jossa pelataan Na’vina ja matkustetaan läntisen rajan yli. Kyseessä on siis täysin uusi Pandoran osa, jota ei ole nähty aiemmin missään.

Kyseessä on ensimmäisen persoonan toimintaseikkailupeli, jossa taistellaan valtavia RDA-joukkoja vastaan yhdessä elävän ja reagoivan maailman kanssa.

Marvel’s Spider-Man 2

 • Kehittäjä: Insomniac Games
 • Tulossa: TBC 2023
 • Julkaisualusta(t): PS5

Alun perin jo vuonna 2018 julkaistu PS4-yksinoikeuspeli Marvel’s Spider-Man saa vihdoin jatko-osan Marvel’s Spider-Man 2:n muodossa. Ensimmäinen sarja päättyi siihen, kun Miles Morales alkoi huomata itsessään Spider-Manin kykyjä ja hän saikin muutama vuosi myöhemmin oman miniseikkailunsa Marvel’s Spider-Man: Miles Morales.

Siinä pelaajat pääsivät ottamaan ensituntumaa Miles Moralesin hämähäkkimieheen, ja uudessa uudessa Marvel’s Spider-Man 2:ssa Peter Parker ja Miles Morales ovat yhdistämässä voimansa.

Pelistä ei vielä tiedetä ihan hirveästi, mutta sen julkaisuajankohta on asetettu vuoden 2023 syksylle. 1. osan tapaan kyseessä on jälleen tarinavetoinen yksinpeli, mutta kahden Spider-Manin läsnäolo tekee pelaamisesta kaksin verroin kivempaa.

Marvel’s Spider-Man 2:n lyhyt traileri antoi rutkasti aihetta lisäjännitykseen pelin saapumisen suhteen, sillä siinä nähtiin monille varmasti tuttu Venom. Onko hän ystävä vai kenties tarinan päävihollinen? Tämä ja monet muut asiat selviävät todennäköisesti lähempänä julkaisua tai viimeistään silloin, kun peli näkee päivänvalon.

Muita mielenkiintoisia pelijulkaisuja vuodelle 2023

Yllä esitelty viisikko lukeutuu ehdottomasti niihin peleihin, joita pelaajat odottavat eniten vuodelta 2023. Ne eivät kuitenkaan ole ainoita mielenkiintoisia julkaisuja tältä vuodelta, sillä markkinoille on tulossa kuin lumivyöryn lailla iso kasa uutta tasokasta pelattavaa.

Tässä muutama lisäesimerkki vielä niistä peleistä, jotka saapuvat markkinoille vuoden 2023 aikana:

 • Minecraft Legends
 • Street Fighter 6
 • Diablo 4
 • Assassin’s Creed Mirage
 • Forza Motorsport
 • Final Fantasy 16
 • Suicide Squad: Kill the Justice League

Jos siis joku on varmaa, niin se, että videopelien ystävillä tulee olemaan yksi heidän elämänsä parhaimmista vuosista!

Suoratoistoa pelaamisen ohessa ja välissä


Matkalle edullisesti lentäen


Vastaa