Alan Wake 2 – suomalaista laatukauhua

Remedy Entertainmentin kehittämä ja Epic Gamesin julkaisema Alan Wake 2 on nimetty kalleimmaksi suomalaiseksi peliksi ja tällä kertaa isoon peliin käytetyt miljoonat eurot myös näkyvät lopputuloksessa. Alan Wake on uskomattoman hyvännäköinen peli, joka vie pelaajan melkoiselle tripille polveilevan juonen mukana. Elokuvallinen on sana, joka kuvaa tätä selviytymiskauhupeliä varsin osuvasti.

Synkkien metsien varjossa

Monissa pelin arvosteluissa on nostettu esiin Twin Peaksin ja Salaisten Kansioiden vaikutus pelin estetiikkaan ja tämä on kyllä nähtävissä heti pelin alusta alkaen. Yhdysvaltojen luoteisosaan sijoittuvan pelin grafiikat henkivät Twin Peaksin henkeä korkeine, huojuvine puineen sekä Salaisten kansioiden poliisitutkintaa Saga Andersonin ja Alex Caseyn poliisitutkijoiden tarinalinjassa. Nimensä mukaisesti Alan Wake 2 on jatko-osa ensimmäiselle pelille, joten pelaaja jatkaa myös nimikkosankarin Alan Waken tarinaa vaihtoehtotodellisuudessa, jossa mies on ollut vankina viimeiset 13 vuotta. Pelin tarina on sen verran polveileva ja mutkikas, että sen tiivistäminen yhteen arvosteluun tuntuu tekijöiden työpanoksen vähättelyltä, joten suosittelen kaikkia, joita kauhutarinat ja rikostutkinta kiinnostaa, pelaamaan peliä.

Juonen lisäksi pelissä toimii, kuten jo mainittua, ulkonäkö ja äänimaailma. Pelimaailma näyttää erittäin hyvältä ja maisemat suorastaan uhkuvat tunnelmaa, jota äänimaailma täydentää miellyttävästi. Kuten kaikissa peleissä, myös Alan Wakessa on toki ratkaisuja, jotka saattavat ärsyttää joitakin pelaajia, kun taas toiset voivat ohittaa ne olan kohautuksella. Allekirjoittaneella särähti korvaan pelissä esiintyvien kulttilaisten muunnetut äänet sekä muutenkin outoutta hakevat äänitehosteet, joka on sinällään pieni juttu, koska pelin äänimaailma yleisesti on varsin loistava. 

Pelattavuus on selviytymiskauhupeleissä aika oleellista, ja kolmannen persoonan pelinä Alan Wake 2 toimii onneksi erittäin hyvin. Peliä on miellyttävä pelata eivätkä ohjaimet tai hahmojen hallinta aiheuttaneet mitään satunnaisia raivonpuuskia tai turhautumista, toisin kuin joissain muissa tämän genren peleissä. Pelin vaikeustaso on melko korkea ja peli ei todellakaan ole tarkoitettu juosten läpipelattavaksi – ei sillä, että se edes onnistuisi. Satunnaiset vastustajat ja pomopahikset ovat haastavia, mutta eivät ylitsepääsemättömän vaikeita. Mutta vastustajien muuttaminen voitettaviksi taskulampun valokeilan avulla ennen hyökkäämistä tuo omat haasteensa peliin.

Sinivalkoiset lasit silmillä?

Alan Wake 2 on kehuttu maasta taivaaseen useammassa arvostelussa ja monet kriitikot ovat nostaneet sen vuoden peliksi ja Remedyn parhaaksi peliksi. Onko Alan Wake sitten kaiken tämän hypetyksen arvoinen? Jälleen, kysymys on hieman hankala, koska pelissä on todella paljon hyviä puolia ja jos on pelannut Remedyn aikaisempia pelejä – ja pitänyt niistä – on Alan Wake 2 varmasti nappiostos. Mutta on pelissä myös huonoja puolia, joista yksi koskee hieman melodramaattiseksikin menevää kirjoitusta. Pääasiallisesti peli on käsikirjoitettu varsin mainiosti, mutta välillä kirjoitus lipsahtaa hieman rajan yli. Tämä koskee ehkä enemmän dialogia kuin itse tarinaa ja jokaisella pelaajalla on tästä tietenkin omat mielipiteensä. Allekirjoittanutta pelin jotkin dialogipätkät kuitenkin alkoivat hieman ärsyttää.

Peliä on myös riivannut näin isoille peleille valitettavan yleiset bugit, joita on jäänyt korjailuista huolimatta. Mitään pelaamista estäviä bugeja tuskin enää löytyy pelistä, mutta monet pienet bugit voivat silti haitata pelikokemusta. Samoin pelin tempo voi olla joillekin pelaajille pieni kynnys, sillä kyseessä ei todellakaan ole Max Payne -sarjan peli, vaan kyseessä on huomattavasti hitaammin etenevä selviytymispeli. 

Mutta näistä kaikista miinuksista huolimatta Alan Wake 2 on erittäin onnistunut peli, joka hipoo kyllä tämän vuoden parhaiden pelien listan kärkisijoja – ellei sitten sitä korkeintakin. Jos selviytymiskauhupelit ovat sinun juttusi, sielunmaisemasi on kuin suoraan Twin Peaksistä ja rakastat välillä yliampuvia kauhutarinoita, on Alan Wake 2 ehdottomasti ostamisen arvoinen.


Vinkki: Pikasiirron tulevaisuus kasvaa

Pikasiirto on nopeasti kasvava maksupalvelu. Se onkin hyvä vaihtoehto perinteiselle tilisiirrolle, jos tarvitset rahaa siirrettyä pankkitilien välillä nopeasti. Puhelimella maksaminen on yleistynyt viime vuosina ja kehittyy edelleen. Esimerkiksi Uusi MobilePay on myös tulossa tammikuun 2024 lopulla ja vanha mobilepay ei toimi enään tämän jälkeen.

WhatsAppin käyttöönotto on helppoa

WhatsAppin käyttöönotto on helppoa. Lataa sovellus Google Play -kaupasta tai App Storesta ja luo käyttäjätili. Kun olet luonut käyttäjätilin, voit lisätä yhteystietojasi WhatsAppiin. Kerro läheisille, kavereille tai tutuille whatsappin kautta esimerkiksi kuumimmat juorut mistä puhutaan. Jos WhatsApp ei toimi, ota yhteyttä WhatsAppin asiakastukeen.

Suoratoistoa pelaamisen ohessa ja välissä


Matkalle edullisesti lentäen


Vastaa