Banishers: Ghosts of New Eden – kummitusten jäljillä

Don’t Nod -pelistudion uusin peli, Banishers: Ghosts of New Eden on mielenkiintoinen yhdistelmä toimintakauhua, roolipelejä sekä salapoliisityötä. Goottilainen tunnelma pääse oikeuksiin pelissä, jossa pelaajan tarkoitus on toimia haamunkarkoittajana, banisherinä, jonka tarkoitus on saada kuolleet henget siirtymään tuonpuoleiseen. Tyyli ja tapa on vapaa monissa tapauksissa ja Banishers asettaakin pelaajan eteen monia vaikeita kysymyksiä.

Kummitustarinoita siirtomaa-ajalta

Pelin tarina sijoittuu vuoteen 1695 ja New Edenin kaupunkiin Pohjois-Amerikassa. Pelin päähenkilöinä toimivat Antea ja Red, kaksi banisheria, jotka on kutsuttu paikan päälle hoitamaan ikävät kummitukset rajan toiselle puolelle. Kovin pitkään pelaaja ei ehdi nauttia kaksikon ruumiillisesta yhteistyöstä, kun Antea kuolee ja pelin keskeinen kysymys tulee esiin: pyrkiikö pelaaja palauttamaan Antean henkiin, joka sotii hahmojen moraalia ja sääntöjä vastaan, vai pyrkiikö hän auttamaan Anteaa siirtymään eteenpäin. Asiaa monimutkaistava tekijä on se, että Antea ja Red ovat parisuhteessa, joten pelaaja ja Red asetetaan heti vaikean päätöksen äärelle. Läpi pelin Red ja Antea tekevät yhteistyötä selvittääkseen syyn alueen kiroukseen ja Antean kuolemaan.

Banishersin vahvuus on ehdottomasti sen kiinnostava tarina ja asetelma. Selvittäessään New Edenin aluetta riivaavan kirouksen syytä, ja yrittäessään saada Antean ruumiin takasin, jotta Red voi joko palauttaa hänet henkiin tai auttaa siirtymään tuonpuoleiseen, Red ja Antea joutuvat päättämään miten he toimivat kohtaamiensa kuolleiden kanssa. Yrittävätkö he väkisin karkottaa kuolleiden henget maan päältä, vai auttavatko he henkiä siirtymään vapaaehtoisesti eteenpäin. Ennen kuin valinta tulee eteen, pelaajan täytyy kuitenkin tehdä hieman salapoliisityötä selvittääkseen kuoleman syy ja tietoja kuolleesta.

Vaihtoehtoisia manaustapoja

Tässä vaiheessa Redin ja Antean olemisen eri muodot antavat pelille mielenkiintoisen lisän. Koska Red on elossa, hänen täytyy toimia elävien kanssa ja hoitaa keskustelut ja haastattelut samalla kun Antea pystyy näkemään asioita, joita Red ei pysty näkemään. Valintamekaniikat tarjoavat syvyyttä, sillä pelaajien päätökset vaikuttavat suoraan tarinan kulkuun ja lopputuloksiin. Miinuspuoli pelin tarinassa on se, että se on melko hallitseva osa peliä eikä pelin avoin maailma pääse aivan oikeuksiin pelin edetessä. Lineaarinen tarina ei mahdollista kovin luontevaa maailman tutkimista, mutta toisaalta tarina on niin vetävä, että sitä ei juurikaan huomaa.

Goottilaista tunnelmaa

Banishers: Ghosts of New Eden on visuaalisesti varin loistava peli ja se yhdistelee goottilaista estetiikkaa ja syvällistä ympäristön yksityiskohtaisuutta luoden kiehtovan ja immersiivisen pelimaailman. Pelimaailman lisäksi myös taistelut näyttävät hyvältä ja ääninäytteleminen on erinomaista, jolloin peliin on todella helppo uppoutua pidemmäksikin aikaa. Pelimekaniikka on suunniteltu tukemaan tarinan kerrontaa ja luomaan immersiivisen kokemuksen, jossa jokainen valinta tuntuu merkitykselliseltä.

Yhteenveto


Banishers: Ghosts of New Eden vastaanotto on ollut pääosin positiivinen, ja ihan aiheesta. Sen syvällinen tarina, visuaalinen loisto ja innovatiivinen pelimekaniikkaa tekevät pelistä erinomaisen kokemuksen. Vaikka pelimekaniikat ovat kohdillaan, ansaitsee Banishers ehdottomasti kiitosta erityisesti sen mielenkiintoisesta tarinasta ja sen emotionaalisesta syvyydestä sekä siitä, kuinka peli käsittelee teemoja kuten menetys ja rakkaus. Pelin toiminalliset aspektit yhdistävät luontevasti yhteen pelin muun puolen kanssa, jolloin kyseessä on melkeinpä harvinaisen hyvin toimiva kokonaisuus. Kyseessä ei ole varsinaisesti kauhupeli, vaan mielenkiintoinen otanta kummituksista sekä manaajista. Pelin edetessä pelaaja voi kehittää hahmojen kykyjä ja varusteita monipuolisesti seikkailuroolipelien tapaan ja tämäkin osa pelistä on toteutettu hyvin. Joissain tapauksissa vastustajat saattavat osoittautua yllättävänkin hankaliksi, mutta pelin vaikeusastetta pystyy onneksi muuttamaan tarvittaessa. Banishers: Ghosts of New Eden tarjoaa erinomaisesti vastinetta rahalle mielenkiintoisen tarinansa ja maailmansa ansiosta. Pelin monipuoliset valinnat takaavat myös sen, että peliä jaksaa pelata useammankin kerran läpi.

Suoratoistoa pelaamisen ohessa ja välissä


Matkalle edullisesti lentäen


Vastaa