Disney Dreamlight Valley – taianomainen montaasi suosikkihahmojasi

Kuinka paljon rahaa olisit valmis maksamaan siitä, että saisit maksaa Roope Ankalle Hessu Hopon myyntikojun korjaamisesta? Tai haluaisitko rakentaa talon, johon Moana voi muuttaa ja asua korjaamassasi kylässä? Disneyn Dreamlight Valley kysyy juurikin nämä kysymykset pelaajalta tarjotessaan Disneyn taialla sävytetyt simulaatiopelin, jossa pelaajan täytyy korjata ja ehostaa Dreamlight Valleyn kylä.

Disneyn taikaa

Pelaajan tarkoituksen Dreamlight Valleyssä on palauttaa kylä entiseen loistoonsa ajamalla okapensaat, jotka ovat vallanneet kylän, Merlinin opein pois ja korjaamalla huonoon kuntoon ajautunut kylä. Pelaajan tarkoitus on kerätä resursseja, joilla voi ostaa erilaisia toimintoja ja korjauksia sekä ehostuksia, jotta kylästä tulee niin viehättävä, että asukkaat haluavat muuttaa sinne takaisin. Ja asukkaat ovat tässä tapauksessa varsin laaja kattaus Disneyn ja Pixarin hahmoja kuten Aku, Anna, Elsa, Simba, Wall-E sekä monta muuta tuttua kasvoa. 

Pelin pahiksena toimii The Forgetting, joka saa nimensä mukaisesti hahmot unohtamaan asioita ja pelaajan onkin toimittava suhteellisen ripeästi estääkseen kaikkea valumasta unholaan. Mitään varsinaista aikarajaa pelissä ei toki ole, vaan peli on omassa tahdissa suoritettava kylänrakennussimulaatio, jossa on mahdollisuus olla vuorovaikutuksessa vanhojen ja uusien Disney tuttavuuksien kanssa.

Rahalla saa ja hevosella pääsee

Pelin tarina ei tarjoa mitään suuria yllätyksiä tai ihmeitä, eikä sen kai ole tarkoituskaan. Joten onko pelin magia sitten pelattavuudessa? Peli on ihan miellyttävä kokemus, joskin suoritetut rakennustoimet tai oikeastaan kaikki toiminnot on animoitu hieman kankeasti, jolloin päähenkilö esimerkiksi astuu ohdakkeiden päälle ja nämä vain katoavat. Toki peli ei tavoittelekkaan hyperrealistista animointia, mutta välillä ratkaisut tuntuvat hieman laiskoilta. Pelissä on melko paljon vuorovaikutusta eri hahmojen kanssa ja suurin osa informaatiosta tarjotaan tekstimuodossa samalla kun hahmot, kuten Hessu Hopo, päästelevät omia huudahduksiaan keskustelun ajan. Tämä käy pidemmän päälle hieman raskaaksi, vaikka ääninäyttely ja äänimaailma muutenkin on ihan toimivaa. Musiikki on miellyttävää ja grafiikat sopivan piirrosmaisia. Tuskin kukaan haluaakaan realistista otantaa Disneyn hahmoista tällaisessa pelissä, mutta visuaalisen ilmeen olisi voinut suunnitella myös paljon huonommin.

Mutta ehkä suurin ongelma pelissä on se, että toisin kuin alun perin oli tarkoitus, pelistä täytyy maksaa. Peli julkaistiin alun perin 2022 ilmaisversiona, mutta pelin lopullinen versio julkaistiin viime joulukuussa. Tämän reilun vuoden aikana pelin kehittäjä Gameloft päätti muuttaa suunnitelmia ja asettaa pelille ostohinnan, joka ei ole kalleimmasta päästä, mutta pitäen myös pelin sisäiset ostokset tallessa. Ja osa pelin sisällöstä on näiden ostojen takana, joten pelistä tulee hyvin nopeasti rahastuksen maku suuhun. Peli käy myös pidemmän päälle aika toisteiseksi, kun pelaajan täytyy kerätä puuta, kiveä ja muita resursseja korjatakseen kylää ja kerätäkseen muita ostamiseen käytettyjä valuuttoja (joita on useampi pelissä). Toisaalta töitä jaksaa tehdä uusien hahmojen tapaamisen motivoimana – tiettyyn pisteeseen asti.

Yhteenveto

Kenelle Disney Dreamlight Valley sitten on tarkoitettu? Satunnaiselle pelaajalle, joka fanittaa Disneyn elokuvia niin paljon, että on valmis maksamaan siitä, että pääsee rakentamaan näille kylää? Peli on suunnattu selvästi nuoremmalle pelaajayhteisölle, josta syystä pelin useat rahastuskeinot ovat vähintäänkin ärsyttäviä piirteitä, mutta ehkä pidemmän päälle vähemmän yllättäviä. Peli itsessään on ihan miellyttävä simulaatiopeli, jonka parissa viihtyy useamman tunnin, mutta lopulta toisteiset tehtävät ja puurtaminen resurssien hankkimiseksi puuduttavan aika paljon. Mutta jos kylän korjaaminen Disneyn eri hahmoille kuulostaa miellyttävältä ajanvietteeltä, on Disney Dreamlight Valley juuri sopiva peli.

Suoratoistoa pelaamisen ohessa ja välissä


Matkalle edullisesti lentäen


Vastaa