CS avulla sotaa vastaan

Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan, ei maassa ole aiheesta ollut juuri saatavilla rehellistä uutislähdettä. “Virheellisen tiedon” levittäminen on laissa kielletty ja siitä voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion. Riippumattomista medioista kaikki on joko lakkautettu, lopettaneet toimintansa tai poistuneet maasta. Toisia tavan tallaajia totuuden mukaiset uutiset kiinnostaa, toisia ei tai he eivät niitä halua uskoa. 

Piilotettua informaatiota

Instagramiin, Facebookiin, Twitteriin sekä useiden länsimaisten lehtien ja medioiden nettisivuille ei Venäjän kansalaisilla ole asiaa. Hämmentävää kyllä, amerikkalaislähtöistä Counter-Strikea saa yhä pelata, eikä se ole Venäjällä kielletty. CS on Venäjällä huippusuosittu, erityisesti Pietarin ja Moskovan alueella. On arvioitu, että venäläisiä pelaajia on noin neljä miljoonaa ja heistä suurin osa nuoria miehiä. CS:n lisäksi myös Dota 2 on venäjän kielisissä maissa suosiossa. 

Tähän seikkaan tarttui vuoden alussa Helsingin Sanomat ja palkkasi kaksi tunnettua kartantekijää tekemään peliin slaavikaupunkiin sijoittuvan de_voyna-kartan. Karttaan taas kätkettiin salainen huone, jossa pelaajat saavat tietoa Ukrainan sodasta sekä sen oikeasta tilanteesta. Kartan tekijät ovat tehneet satoja CS-karttoja, mutta eivät ole tällaisessa olleet mukana. Kyseinen huone on piilotettu ikuisen tulen patsaan lähelle. Ikuisen tulen patsaat ovat Venäjällä ja Ukrainassa yleisiä muistomerkkejä. Tarkoituksena on vaalia toisen maailmansodan muistoa (suuri isänmaallinen sota).

Kartta estoon

Helsingin Sanomien CS-kartta avattiin pelaajien saataville toukokuun alussa ja nyt vain vajaa kuukausi myöhemmin kyseinen kartta on estetty venäläisistä ip-osoitteista pelaaville. Myöskään VPN-yhteyden kautta karttaan ei pääse. Jostain syystä yhdysvaltalainen peliyhtiö Valve on siis poistanut HS:n de_voyna-kartan. Kartalla on kaikkiaan tällä hetkellä yli 23 000 käyttäjää.

Mikäli naapurimaan viranomaiset haluaisivat täysin estää kartan leviämisen, pitäisi heidän pysäyttää pääsy koko pelialustalle. Tästä syystä on pääteltävissä, että esto tehtiin pelipalvelun suunnalta. HS ei toistaiseksi ole saanut selvitystä tai kommenttia tilanteeseen. Monet kansainväliset peliyhtiöt ovatkin jatkaneet toimintaansa Venäjällä kuten aiemminkin. Yksikään peliyhtiö ei ole sulkenut palvelimiaan siellä. 

Kartan julkaisusta uutisoitiin laajalti maailmalla niin uutistoimistoiden kuin pelisivustojenkin toimesta. Monen mielestä olikin vain ajan kysymys, milloin de_voyna-kartta syystä tai toisesta poistetaan. Matalammalla profiililla kartta olisi ehkä saanut olla, eikä se olisi herättänyt niin paljoa huomiota. Toivon mukaan kartta saa pysyä paikallaan vielä muiden käyttäjien saatavilla. Pelissä on niin sanottuja virallisia karttoja muutama kymmentä, mutta kuka tahansa voi tehdä omia karttoja käyttäen ilmaisia työkaluja. Pelaajien tekemiä karttoja löytyy pelistä jo yli sata tuhatta.

Jos haluat tukea HS:n kartan leviämistä, pelaa sitä Counter-Strikessa tai ota ruutukaappaus ja jaa se tutuillesi.

Suoratoistoa pelaamisen ohessa ja välissä


Matkalle edullisesti lentäen


Vastaa