Uusi pelikone 2022

Minkälaisen pelikoneen hankkisit tänä vuonna? Mitä asioita pitäisi miettiä? Otamme tässä kantaa tällaisiin kysymyksiin ja lähdemme siitä, että oletko tottunut ruuvailemaan ja liittämään tietokoneen osia, vai oletko aina ostanut valmiin koneen?

Periaatteessa itse rakennettu kone on edullisin pelikone, sillä yksittäisinä komponentteina ostettuna hyvät osat muodostavat koneen joka on ominaisuuksiltaan yleensä parempi kuin kaupan koneet. Mutta jos et ole kiinnostunut itse kasaamaan koneita, saatat päätyä vastaavaan kuten me toimituksessa:

Maailman suurimpana emolevyjen ja näytönohjaimien valmistajana tunnettu ASUS on noussut huipulle myös pelaamiseen räätälöityjen komponenttien ja tietokoneiden erikoisosaajana. ASUSin E-Sports ulottuvuuteen kohdennetut tuotteet tunnistat helpoiten ROG brändistä. Republic of Gamers onkin maailman johtava pelikannettavien, peliemolevyjen ja pelinäytönohjainten valmistaja. ROG tuotteet ovat tarkoitettu vaativaan pelaamiseen ilman kompromisseja, esimerkkinä pelikannettavien viimeisintä insinöörityötä edustava ROG Zephyrus tai kuulokkeiden puolelta jopa kilpapelaamiseen soveltuva ROG Delta. Tuoteperheet kuten TUF ja FX sopivat taasen parhaiten parasta hinta-laatu kompromissia hakeville.

https://www.jimms.fi/pages/rogtarjoukset

Mutta jos olet kokenut, tai haluat itse rakentaa, voit säästää rahaa, ja saada aikaiseksi juuri sellaisen pelikoneen kuin sinä tarvitset. Silloin kannattaa myös miettiä niitä pelejä, joita tulet pelaamaan sekä muutenkin ergonomiaa eli pöytää, näppäimistöä, hiirtä sekä tuoliasi – näissä ei kannata säästellä, varsinkaan jos aiot oikeasti viettää tunteja koneen äärellä. Muista myös pitää huolta kehostasi, eli venyttele ja pidä taukoja pelaamisen ohessa – vuosien päästä on huonompi muistella näitä peliaikoja jos oma keho alkaa näyttää oireita huonoista peliasennoista.

Minkälainen on hyvä tietokone pelaamiseen? Yhtä ainoaa vastausta ei ole, mutta pelaamiseen tarkoitetun koneen suorituskyky on hyvä, siinä on tehokas näytönohjain ja näytön tarkkuus on korkea.

Pelikoneen laitteisto

Pelikoneeseen kannattaa satsata. Jos laitteisto ei ole kohdillaan, ei pelaamisesta pääse nauttimaan. Ensimmäiseksi kannattaa miettiä minkälaisia pelejä useimmiten pelaa, ja haluaako pelata kannettavalla koneella vai pöytäkoneella. Budjettikin voi olla fiksua päättää etukäteen, sillä pelitietokoneisiin saa halutessaan uppoamaan hurjan summan rahaa.

Sitten onkin aika kiinnittää huomio pelitietokoneen osiin. Esittelemme seuraavaksi pelikoneen tärkeimmät osat – kiinnitä näihin huomiota jos ostat valmiin pelitietokoneen, tai hanki nämä osat mahdollisimman laadukkaina konetta itse rakentaessasi:

  • Suoritin eli prosessori on pelikoneen sydän.
  • Emolevy takaa, että tietokoneen osat toimivat saumattomasti yhteen.
  • Jäähdytin/tuuletin on tärkeä, sillä suoritin ja näytönohjain tuottavat runsaasti lämpöä.
  • Keskusmuisti vaikuttaa myös koneen suorituskykyyn. Se toimii yhdessä suorittimen kanssa.
  • Tehokas grafiikkasuoritin eli näytönohjain mahdollistaa uusimpienkin, visuaalisesti näyttävien pelien sujuvan pelaamisen.
  • Kiintolevy tai SSD-levy, jolle ohjelmat ja tiedostot tallennetaan.
  • Hiiri, näyttö ja näppäimistö kannattaa myös valita pelaamista silmällä pitäen. Ne tekevät pelaamisesta mukavaa, mutta tiukan paikan tullen niillä voi olla ratkaisevakin rooli.

Laitteistoa valitessa ja konetta itse kootessa kannattaa muistaa että monia osia voi vaihtaa tulevaisuudessa. Näin on siis mahdollista pitää laitteisto ajan tasalla ilman täysin uuden koneen hankkimista tai kasaamista.

Näytönohjain

Näytönohjain on todennäköisesti kaikista tärkein osa, kun tietokone on tulossa pelikäyttöön. Joissain prosessoreissa sisäänrakennettu grafiikkasuoritin riittää vanhempien pelien pelaamiseen, mutta on suositeltavaa hankkia aina erillinen näytönohjain pelikäyttöön tulevaan tietokoneeseen. Näytönohjainta valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sen sisältämään muistiin (VRAM) sekä sen kellotaajuuteen. Lisäksi näytönohjaimen tulee olla sen kokoinen, että se mahtuu tietokoneen koteloon.

Prosessori

Prosessori eli suoritin on tietokoneen aivot. Se vastaa ohjelmien ja pelien pyörittämiseen vaadittavasta laskentatehosta ja siten prosessorin on oltava riittävän tehokas, jotta uusimmat pelit toimivat tietokoneella. Prosessoria valitessa huomiota kannattaa kiinnittää ytimien määrään (cores), säikeiden määrään (threads) sekä kellotaajuuteen (frequency). Prosessori kannattaa ostaa yhdessä emolevyn kanssa, sillä kaikki prosessorit ja emolevyt eivät ole keskenään yhteensopivia.

Muut komponentit

Pelikonetta kootessa kannattaa muista komponenteista kiinnittää huomiota erityisesti keskusmuistiin (RAM). Sopiva määrä keskusmuistia pelikoneeseen on yleensä 16GB, mutta myös 8GB on riittävästi halvempien prosessorien kanssa käytettäväksi. Pelikoneessa on hyvä olla myös riittävästi tallennustilaa, sillä uudet pelijulkaisut saattavat käyttää yhteen peliin sitä 100-200 gigatavua. Nykyään nopeastikin tietoa käsittelevät kovalevyt ovat onneksi suhteellisen halpoja, joten tallennustilaa pelikoneeseen on mahdollista saada edullisesti.

Muista myös muut tarvikkeet!

Oli valintasi joko kannettava tai pöytämallinen pelikone, pelihiiri on jokaiselle pelaajalle välttämätön lisätarvike. Hiiren tulisi olla mukavasti käteen sopiva ja hiirtä kannattaakin koittaa etukäteen, mikäli se on mahdollista. Pöytäkoneella pelaaville pakollisia tarvikkeita ovat hiiren lisäksi näppäimistö ja näyttö. Etenkin näppäimistöä on hyvä myös koittaa etukäteen, jos se vain on mahdollista, sillä näppituntuma eri vaihtoehtojen välillä saattaa vaihdella merkittävästi. Pelaamista varten olevan näytön virkistystaajuuden olisi hyvä olla vähintään 144Hz ja vasteajan mahdollisimman pieni. Jos haluat keskustella tiimikavereidesi kanssa tai nauttia pelin äänistä huippulaadulla häiritsemättä kanssa-asujia, kannattaa pelikoneen kanssa hankkia myös laadukas kuulokemikrofonisetti eli headset.

VPN

Pelaajat käyttävät VPN-palveluita monesta syystä. VPN kannattaakin hankkia pelitietokoneelle viipymättä. Miksi? Se parantaa pelikokemusta ja tekee pelaamisesta ja Internetin käytöstä turvallisempaa. Sen avulla voi torjua DDoS-hyökkäyksetkin. Lue alta lisää.

VPN tekee pelaamisesta sujuvaa siksi, että se estää internet-palveluntarjoajia rajoittamasta peliliikennettä. Koska VPN salaa liikenteen, internet-palveluntarjoaja ei voi enää havaita peliliikennettä eikä siis rajoittaakaan sitä.

VPN:n avulla on myös mahdollista vaihtaa virtuaalista sijaintia. Joissain tapauksissa näin saattaa esimerkiksi päästä pelaamaan pelejä, jotka eivät ole pelaajan asuinpaikassa saatavilla. Virtuaalisen sijainnin vaihtaminen tapahtuu muodostamalla yhteys halutussa paikassa olevaan VPN-palvelinsijaintiin.

VPN-palvelinsijaintiin yhdistäminen piilottaa myös pelaajan todellisen IP-osoitteen. Se lisää verkkoturvallisuutta, sillä todellisen IP-osoitteen avulla on mahdollista seurata käyttäjän liikkeitä Internetissä ja selvittää tämän sijainninkin.

Toisinaan pelaajiin kohdistetaan palvelunesto- eli DDoS-hyökkäyksiä. Niissä laitteen IP-osoite tukitaan turhilla viestintäpyynnöillä, mikä tekee pelaamisesta vaikeaa, tai mahdotonta. Koska VPN:n käyttäjän todellinen IP on suojattu ja hän käyttää jaettua IP-osoitetta, hyökkääjät ovat vaikeuksissa.

Virustorjunta

VPN:n lisäksi tärkeä lisävaruste on virustentorjuntaohjelma. VPN suojaa verkkoliikenteen ja auttaa osaltaan haittaohjelmien torjunnassa, mutta se ei korvaa virustorjuntaa. Virustentorjunta estää haitallisten tiedostojen lataamisen, havaitsee virukset ja auttaa niiden poistamisessakin.

Sekä virustorjuntaa että VPN-palvelua valittaessa kannattaa vertailla erilaisia palveluita ja niiden ominaisuuksia. Ilmaisiin palveluihin liittyy merkittäviä riskejä, ja suojaamisen sijaan ne saattavat aiheuttaa puutteita suojauksessa.

Discord

Discord on ilmainen viestintäsovellus, jossa voi lähettää viestejä ja puhua toisten kanssa. Discordia käyttivät ennen juuri nimenomaan pelaajat, mutta nyt sen käyttö on laajentunut. Pelaajat käyttävät sitä kuitenkin edelleen, joten löydät sieltä pelaamiselle omistettuja kanavia. Discordia voi käyttää esimerkiksi pelikavereiden etsimiseen tai tietystä pelistä juttelemiseen.

Valmiiksi kootut pelikoneet

Valmiiksi koottujen pelikoneiden ehdoton etu on helppous. Sinun ei tarvitse itse ottaa selvää erillisistä osista, hankkia niitä erikseen ja saat pelikoneen suoraan lähes käyttövalmiina. Sinulle jää hankittavaksi vain pelattava sisältö. Valmiiksi kootuissa pelikoneissa yleensä korkeampi hinta tarkoittaa tehokkaampia ja laadukkaampia osia ja parempaa suorituskykyä, joten saat yleensä sitä mistä maksat.

Pöytämallinen pelitietokone

Pöytämallinen pelikone on useiden pelaajien suosikki, sillä siihen on tarvittaessa helppo vaihtaa tehokkaampia osia ja siinä huippuluokan suorituskykyä on usein tarjolla edullisempaan hintaan kuin esimerkiksi kannettavissa pelikoneissa. Valmiiksi koottua pöytäkonetta valitessa on useimmiten tarjolla kattavat listaukset siitä, mitä osia tietokone sisältää. Erityisesti prosessoria (CPU) ja näytönohjainta (GPU), sekä käytössä olevaa työmuistia (RAM) kannattaa lyhyesti verrata harkittavien vaihtoehtojen välillä. Pöytäkonetta on mahdollista myös päivittää tarpeen tullen uudemmilla ja tehokkaammilla osilla, joten se on yleensä myös pitkäikäinen vaihtoehto.

Kuten aikaisemmin on jo mainittu, valmiiksi kootuissa pelikoneissa usein korkeampi hinta tarkoittaa tehokkaampia osia, joten myös hintavertailua tekemällä on mahdollista löytää itselleen ja budjetille sopivin vaihtoehto.

Kannettava pelikone

Viimeisten vuosien aikana kannettavat pelikoneet ovat kehittyneet huomattavasti varteenotettavammiksi vaihtoehdoksi perinteisille pöytämallisille pelikoneille. Erityisesti tehokkaammat ja pienempään tilaan mahtuvat osat ovat mahdollistaneet sen, että kannettavat pelitietokoneet eivät ole enää välttämättä painavia ja kömpelöitä. Tehokkaan pelikannettavan voi hankkia nykyään myös kevyessä ja näppärässä paketissa. Joihinkin kannettaviin pelikoneisiin on myös mahdollista hankkia ja asentaa lisämuistia tai -tallennustilaa.

Kannettavassa pelikoneessa ehdoton etu on mahdollisuus ottaa tietokone helposti mukaan tai siirrellä sitä kotona tarpeen vaatiessa paikasta toiseen. Mikäli haluat pelikoneeltasi mobiiliutta, kannattaa ehdottomasti harkita kannettavaa pelitietokonetta. Toisaalta, jos aiot pelata vain yhdessä paikassa, pöytäkone on yleensä edullisempi vaihtoehto.

Lähtökohtaisesti emme suosittele kannettavaa tietokonetta pelikoneeksi. Yleensä kannettavien näytönohjaimet eivät riitä kovin raskaisiin peleihin. Kannettavat joutuvat liian kovaan rasitukseen, jolloin ne myös rikkoutuvat helpommin. Kannettavien ongelma pelikäytössä on myös se, ettei niitä pysty juurikaan päivittämään paremmaksi tarpeiden kasvaessa. Kannettavalla tietokoneella pelatessa ongelmaksi muodostuu usein heikko jäähdytys. Ohuen kannettavan sisälle ei mahdu useita tuulettimia ja suuressa rasituksessa peliläppärit kuumenevat herkästi, eikä komponenteista välttämättä saada täyttä tehoa irti. Tämän lisäksi kannettavan tietokoneen komponentit ovat muutenkin pöytäkoneen vastaavia osia heikompia. Esimerkiksi Nvidia Geforce RTX 3060-näytönohjaimen pöytäkonemalli on 12 % nopeampi kuin saman näytönohjaimen pienempi, kannettavissa tietokoneissa käytettävä malli.

MIKÄ TEKEE HYVÄN PELITIETOKONEEN?

Parhaat pelikoneet on tehty tehokkaimmista ja kestävimmistä osista. Tärkeimmät pelikoneen osat ovat pelikäyttöön suunniteltu näytönohjain sekä tehokas prosessori. Suosituimmat näytönohjaimen valmistajat ovat Nvidia ja AMD, joista Nvidia on suurin ja tunnetuin. Näytönohjainta valittaessa pitää kuitenkin olla tarkkana, sillä kaikki erilliset näytönohjaimet eivät ole suunniteltu pelaamiseen. Nvidian pelinäytönohjaimet ovat nimeltään Nvidia GeForce-näytönohjaimia, eikä niitä pidä sekoittaa esimerkiksi Nvidia Quadro-näytönohjaimiin, jotka on suunniteltu ammattikäyttöön esimerkiksi piirto-ohjelmien käyttöön tai kuvankäsittelyyn.

Suoratoistoa pelaamisen ohessa ja välissä


Matkalle edullisesti lentäen


4 kommenttia artikkeliin ”Uusi pelikone 2022”

Vastaa