Mobiilipelit

Mobiilipeli on digitaalinen peli, jota pelataan matkapuhelimella, älypuhelimella tai tablet-laitteella. Mobiilipelejä on julkaistu myös kämmentietokoneille (PDA) sekä älykelloille. Mobiilipeleihin eivät sisälly käsikonsoleilla kuten Nintendo DS:llä tai PlayStation Portablella pelattavat pelit.

Nykyään mobiilipelit ladataan suosituimpien älypuhelinvalmistajien Android- ja iOS-käyttöjärjestelmien sovelluskaupasta. Alustoilla on tyypilliset ensisijaiset kauppapaikkansa, jotka ovat Android-alustalla Google Play ja Applen iOS-alustalla App Store. Suuri osa mobiilipeleistä on ladattavissa ilmaiseksi. Vuoden 2014 tutkimuksen mukaan jopa 66 prosenttia Android- ja iOS-ilmaispelien lataajista lopetti pelin pelaamisen vuorokauden sisällä pelin lataamisesta.

Suosittuja mobiilipelisarjoja ovat muun muassa suomalaisen Rovio Entertainmentin Angry Birds sekä suomalaisen Supercellin Clash of Clans ja Clash Royale.

Mobiilipelaamisesta on tulossa yhä suositumpi tapa rahapelaamiselle. Uhkapelaaminen mobiililaitteilla on nopeasti kasvava osa mobiilipelaamisen markkinoilla, ja arvioitu keskimääräinen vuotuinen kasvu (CAGR) on 7 prosenttia vuosina 2017 – 2023. Mobiilipelien suosio on saanut online-kasinot ja vedonvälittäjät yhä kiinnostuneemmiksi kehittämään mobiilisovelluksia.  

Esportal

Esportal on suosittu verkkopohjainen palvelu, joka tarjoaa kilpailullisia pelejä pelaaville henkilöille mahdollisuuden pelata pelejä ja kilpailla muiden pelaajien kanssa. Palvelu on suunnattu erityisesti ammattitason pelien pelaajille, kuten Counter-Strike: Global Offensive ja Dota 2, jotka haluavat parantaa taitojaan ja kilpailla muiden huippupelaajien kanssa.

Esportalissa pelaajat voivat luoda oman profiilin, joka sisältää tilastot, kuten pelatut pelit, voitot ja tappiot sekä pelaajan taidot. Pelaajat voivat myös liittyä eri joukkueisiin ja kilpailla muiden joukkueiden kanssa. Palvelu tarjoaa myös monia erilaisia turnauksia ja haasteita, joiden kautta pelaajat voivat ansaita palkintoja ja kehittää pelitaitojaan.

Esportal on erittäin suosittu palvelu pelien pelaajien keskuudessa, ja se on houkutellut monia ammattitason pelaajia. Palvelun käyttö on maksutonta, mutta joissakin tapauksissa pelaajien on maksettava palkkioita osallistuakseen turnauksiin ja kilpailuihin. Palvelu on saatavilla useilla eri kielillä ja sillä on suuri käyttäjäkunta ympäri maailman.