Pelikone: Pelaajan tehopakkaus

Pelikone on tietokone, joka on suunniteltu erityisesti videopelien pelaamiseen. Se eroaa tavallisesta tietokoneesta tehokkaamman prosessorin, näytönohjaimen ja jäähdytysjärjestelmän ansiosta. Pelikoneella voit nauttia sujuvasta pelikokemuksesta ja upeista grafiikoista myös vaativimmissa peleissä.

Miksi valita pelikone?

Pelikone tarjoaa useita etuja tavalliseen tietokoneeseen verrattuna:

 • Tehokkuus: Pelikone on suunniteltu pelaamiseen, joten se on huomattavasti tehokkaampi kuin tavallinen tietokone. Tämä tarkoittaa, että voit pelata pelejä korkeammilla resoluutioilla ja grafiikka-asetuksilla ilman viiveitä tai pätkimistä.
 • Jäähdytys: Pelikoneissa on tehokkaampi jäähdytysjärjestelmä kuin tavallisissa tietokoneissa. Tämä on tärkeää, koska pelaaminen voi kuormittaa tietokoneen komponentteja ja aiheuttaa niiden ylikuumenemisen.
 • Muokattavuus: Pelikoneet ovat usein muokattavissa, joten voit päivittää komponentteja tarpeen mukaan. Tämä tarkoittaa, että voit pitää pelikoneesi ajan tasalla uusimmilla teknologioilla ja nauttia parhaasta mahdollisesta pelikokemuksesta.
 • Laaja valikoima: Markkinoilla on laaja valikoima pelikoneita eri hintaluokissa ja ominaisuuksilla. Löydät varmasti itsellesi sopivan pelikoneen, olipa budjettisi tai pelitarpeesi mikä tahansa.

Pelitietokoneen komponentit

Pelitietokoneen tärkeimmät komponentit ovat:

 • Prosessori (CPU): CPU suorittaa pelin ohjeet ja tekoälyn laskennan. Tehokkaampi CPU parantaa pelin suorituskykyä.
 • Näytönohjain (GPU): GPU käsittelee pelin grafiikkaa. Tehokkaampi GPU parantaa pelin visuaalista laatua ja kuvataajuutta.
 • RAM-muisti: RAM-muisti tallentaa pelin dataa, jota CPU ja GPU tarvitsevat. Enemmän RAM-muistia parantaa pelin suorituskykyä ja latausaikoja.
 • Tallennustila: Tallennustilaa käytetään pelien, käyttöjärjestelmän ja muiden tiedostojen tallentamiseen. SSD-levyt ovat nopeampia kuin perinteiset kiintolevyt, mutta ne ovat myös kalliimpia.

AMD ja Nvidia pelikoneen komponentit

Sekä AMD että Nvidia tarjoavat laajan valikoiman pelitietokoneen komponentteja, joten oikeiden komponenttien valitseminen voi olla haastavaa. Tässä on katsaus molempien valmistajien tarjontaan:

Prosessorit (CPU):

 • AMD: AMD:n Ryzen-prosessorit ovat erinomainen valinta pelaajille. Ne tarjoavat erinomaisen hinta-laatusuhteen ja kilpailevat suorituskyvyssä Intelin Core-prosessorien kanssa.
 • Nvidia: Nvidia ei valmista omia prosessoreita pelitietokoneisiin.

Näytönohjaimet (GPU):

 • AMD: AMD:n Radeon RX -näytönohjaimet ovat erinomainen vaihtoehto pelaajille, jotka etsivät suorituskykyä ja edullista hintaa. Radeon RX 6000 -sarjan kortit tarjoavat kilpailukykyisen suorituskyvyn Nvidian RTX 3000 -sarjan kortteihin verrattuna.
 • Nvidia: Nvidia on johtava näytönohjainvalmistaja ja tarjoaa laajan valikoiman pelitietokoneille tarkoitettuja GPU-kortteja. Nvidian RTX 3000 -sarjan kortit ovat markkinoiden tehokkaimpia ja tarjoavat huippuluokan suorituskyvyn ja ominaisuuksia, kuten säteenseurantaa ja DLSS:ää.

Muita komponentteja:

 • Emolevy: Emolevyn valinnassa on tärkeää varmistaa, että se on yhteensopiva valitsemasi prosessorin ja näytönohjaimen kanssa.
 • Jäähdytys: Tehokas jäähdytysjärjestelmä on tärkeä pelitietokoneen vakauden ja suorituskyvyn kannalta.
 • Virtalähde: Varmista, että virtalähde on riittävän tehokas komponenttien virransyöttöön.

Mikä on parempi: AMD vai Nvidia?

Paras valinta riippuu tarpeistasi ja budjetistasi. AMD:n komponentit tarjoavat usein paremman hinta-laatusuhteen, kun taas Nvidian komponentit tarjoavat usein paremman suorituskyvyn ja ominaisuuksia.

Tässä on joitakin vinkkejä oikeiden komponenttien valitsemiseen:

 • Määritä budjettisi: Pelitietokoneiden hinnat vaihtelevat suuresti. Määritä budjettisi ennen kuin aloitat shoppailun.
 • Mieti millaisia pelejä haluat pelata ja millä asetuksilla: Tämä auttaa sinua valitsemaan oikeanlaiset komponentit.
 • Vertaa eri komponenttien hintoja ja suorituskykyä: Internetissä on paljon resursseja, jotka auttavat sinua vertailemaan eri komponentteja.
 • Lue arvosteluja: Ennen komponenttien ostamista on hyvä lukea muiden käyttäjien arvosteluja.

Mitä pelikoneen valinnassa pitää ottaa huomioon?

Pelikoneen valinnassa on tärkeää ottaa huomioon useita asioita:

 • Budjetti: Pelikoneiden hinnat vaihtelevat suuresti. Halvin pelikone voi maksaa noin 500 euroa, kun taas tehokkaimmat pelikoneet voivat maksaa useita tuhansia euroja.
 • Pelit, joita haluat pelata: Eri pelit vaativat erilaisen tehokkuuden. Jos haluat pelata uusimpia ja vaativimpia pelejä, tarvitset tehokkaamman pelikoneen.
 • Resoluutio ja grafiikka-asetukset: Haluatko pelata pelejä Full HD-, 4K- vai 8K-resoluutiolla? Mitkä grafiikka-asetukset ovat sinulle tärkeitä?
 • Muotoilu: Pelikoneita on saatavana eri muotoisina ja kokoisina. Haluatko kompaktin pelikoneen vai isomman ja tehokkaamman pelikoneen?

Pelikoneen ostaminen

Pelikoneen voi ostaa joko verkkokaupasta tai kivijalkakaupasta. Verkkokaupat tarjoavat usein laajemman valikoiman pelikoneita ja edullisempia hintoja. Kivijalkakaupassa voit kokeilla pelikonetta ennen sen ostamista.

Pelikoneen kokoaminen

Jos haluat säästää rahaa, voit ostaa pelikoneen komponentteja erikseen ja koota pelikoneen itse. Pelikoneen kokoaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii hieman teknistä osaamista. Internetistä löytyy runsaasti ohjeita ja videoita, jotka auttavat sinua pelikoneen kokoamisessa.

Pelikoneen käyttö

Pelikoneen käyttö on helppoa. Kun olet asentanut käyttöjärjestelmän ja pelit, voit aloittaa pelaamisen heti. Pelikoneen mukana tulee usein ohjekirja, joka auttaa sinua pelikoneen käytössä.

Pelikoneen huoltaminen

Pelikoneen säännöllinen huoltaminen on tärkeää, jotta se toimii moitteettomasti. Pelikoneen tulisi puhdistaa pölyistä ja liasta säännöllisesti. Myös pelikoneen jäähdytysjärjestelmän tulisi puhdistaa ja huoltaa säännöllisesti.

Pelitietokoneen päivittäminen

Pelitietokoneen ylläpito on tärkeää, jotta se toimisi parhaalla mahdollisella tavalla. Muista puhdistaa pölyt säännöllisesti ja pitää käyttöjärjestelmä ja ajurit ajan tasalla.

Suoratoistoa pelaamisen ohessa ja välissä


Matkalle edullisesti lentäen