Unicorn Overlord – Vuoropohjaista strategiaa roolipelien hengessä

Joskus pelimaailmassa vastaan tulee peli, joka yrittää epätoivoisesti olla jotain uutta yhdistelemällä kahta eri genreä onnistumatta oikeastaan olemaan kumpaakaan ja jää vielä valjuksi välikappaleeksi, joka ei tarjoa oikeastaan mitään uutta. Vanillawaren kehittämä ja Segan sekä Atluksen julkaisema Unicorn Overlord ei ole tällainen peli. Jollain ihmeellisellä tavalla Unicorn Overlord onnistuu yhdistelemään vuoropohjaisen strategiapelin roolipelien hahmonkehitykseen ja luomaan jotain todella eeppistä.

Vapauta maailma ja tyhjennä kalenterisi

Unicorn Overlordin tarina on lähtökohdiltaan melko perinteinen, jopa kliseinen, fantasiapeli. Paha imperiumi on valloittamassa maailmaa ja pelaaja asettuu oikean perillisen, Alainin, saappaisiin tämän perustaessa vastarintaliikkeen ja kamppaillessaan pahaa valloittajaa vastaan. Pelin ja ajan edetessä Alain kerää ympärilleen enemmän ja enemmän ystäviä ja kumppaneita, jotka auttavat häntä kukistamaan pahan valloittajan. Lähtökohdiltaan peli ei vaikuta kovin omaperäiseltä, mutta Unicorn Overlordin vahvuus on yllättäen kyllä juuri tarina, mutta ei isossa kuvassa. Kaikista vahvimmillaan peli on hahmojen tarinoissa ja hahmoja pelissä riittää. Eri hahmoja on jopa poskettoman suuri määrä ja jokaisella on oma, mielenkiintoinen tarina, joka saa pelaajan raapimaan päätään hämmästyksestä useampaan kertaan, kun pelin alkuvaiheessa ohimennen tavattu hahmo palaa pitkän ajan jälkeen ihan muuttuneena. Tämä hahmojen loputtomalta tuntuva kirjo on pelin ehdoton vahvuus ja yksi sen mahdollisista heikkouksista. Hahmot ovat ehdottoman kiinnostavia, mutta niitä on niin paljon, että ainakin allekirjoittanut oli useamman kerran pihalla tapahtumista hahmojen palatessa kuin vanhat tutut konsanaan.

Mutta peli on hauska, ja tarina on, kuten sanottua, erittäin hyvin kirjoitettu. Vaikka isossa kuvassa tarina ei ehkä tarjoakaan mitään ihmeellistä uutta, on pelin tarinaan käytetty niin paljon aikaa ja energiaa, että se näkyy väistämättä loisteliaana laatuna.

Hajoita ja hallitse

Kuten aiemmin tuli jo mainittua, peli yhdistelee vuoropohjaista strategiaa ja hahmon kehitykseen pohjautuvaa roolipeliä melko saumattomasti. Pelimaailma laajenee pelin edetessä koko ajan isommaksi, jolloin pelaajalle tulee enemmän ja enemmän tutkittavaa ja enemmän vihollisia voitettavaksi. Tämä puolestaan mahdollistaa myös sen, että pelaaja tapaa ja tutustuu uusiin hahmoihin koko ajan ja pystyy kasvattamaan omia joukkojaan oikeastaan loputtomiin. Pelin edetessä pelaaja joutuu rakentamaan useita kymmeniä kymmenestä hahmosta koostuvia joukkoja, joita voi liikuttaa isolla kartalla ja toteuttaa eri tehtäviä ja taisteluja. Ja jos Unicorn Overlord tarjoaa ison kattauksen hahmoja, se tarjoaa myös laajan valikoiman erilaisia tehtäviä ja taisteluja. Osa taisteluvariaatioista tuntuu hieman väkisin väännetyiltä muunnelmilta vuoropohjaisesta roolipelitaistelusta, mutta osa viihdyttää hyvinkin pitkän aikaa. Peli tarjoaa esimerkiksi tornipuolustusta muistuttavia taisteluja, joissa pelaajan täytyy pysäyttää vihollisen hyökkäys rakentamalla puolustustorneja. Samoin erilaiset taistelut ja valloitukset tarjoavat tarpeeksi variaatiota, että pelaaminen ei koskaan muutu yksitoikkoiseksi grindaamiseksi, vaan pelissä säilyy tietty raikkaus ja odottamattomuus. Pelaajan täytyy suunnitella tulevat taistelut huolella, tai ainakin peli antaa mahdollisuuden siihen, että pelaaja voi käyttää oikeastaan loputtomasti aikaa siihen.

Visuaaliselta ilmeeltään peli on miellyttävän aimemainen. Grafiikat ovat hyvin tehtyjä ja kartalla liikkuminen tuo mieleen useita seikkailupelejä. Taistelut ovat kuin suoraan japanilaisesta roolipelistä ja liikkeet näyttävät erittäin hyvältä. Kaiken kaikkiaan peli näyttää ja kuulostaa todella hyvältä, ja toimivan pelattavuuden ansiosta peliin voi helposti upottaa monta kymmentä tuntia peliaikaa vain huomatakseen, että pelissä tehdyt valinnat ovat jääneet kaihertamaan takaraivoon, että pitäisikö kokeilla vielä toistakin vaihtoehtoa. Pelaaminen ei ainakaan lopu Unicorn Overlordista kesken.

Yhteenveto

Jos japanilaiset roolipelit ja vuoropohjainen strategia ovat lähellä sydäntäsi, tarjoaa Unicorn Overlord paljon hyvää. Pelin valtava maailma ja hahmolajitelma, loputtomalta tuntuvat tehtävät ja tarinalliset vaihtoehdot tekevät siitä erittäin onnistuneen pelin. Erinomaisesti kirjoitetut hahmojen tarinat tarjoavat myös niin paljon viihdykettä, että Unicorn Overlord tarjoaa melkeinpä kaikille jotakin.

Suoratoistoa pelaamisen ohessa ja välissä


Matkalle edullisesti lentäen


0 kommenttia artikkeliin ”Unicorn Overlord – Vuoropohjaista strategiaa roolipelien hengessä”

Vastaa