Shogunit ja pelien maailmat

shogun tv-sarja
shogun tv-sarja

Shogun on termi, joka juontaa juurensa Japanin historiasta. Se tarkoittaa sotilaallista johtajaa, joka hallitsi maata keisarin nimissä. Tämä konsepti on inspiroinut monia pelisuunnittelijoita luomaan pelejä, jotka sijoittuvat feodaali-Japaniin tai käyttävät shogunin hahmoa keskeisenä elementtinä. Näissä peleissä pelaajat voivat kokea samuraiden aikakauden kunniaa, strategiaa ja taisteluita. Disneyllä alkaa nyt uusi Shogun sarja, joka sijoittaa tarinansa nimenomaan tälle Japanin historian ”pimeälle” ajalle.

Pelien kulttuurinen vaikutus

Shogun-aiheiset pelit ovat suosittuja monista syistä. Ne tarjoavat paitsi viihdyttäviä pelikokemuksia, myös opettavat pelaajille jotain Japanin rikkaasta historiasta ja kulttuurista. Näiden pelien kautta pelaajat pääsevät tutustumaan samuraiden kunnian koodistoon, bushidoon, sekä feodaaliajan Japanin yhteiskunnallisiin rakenteisiin.

Historialliset ja kulttuuriset yhteydet

Historiallinen tausta

Shogun-aiheisten pelien historiallinen tausta on syvällinen. Japanin historia, erityisesti samuraiden aikakausi, tarjoaa rikkaan lähdeaineiston pelien tarinoille ja maailmoille. Pelit voivat käsitellä todellisia historiallisia tapahtumia, kuten sisällissotia, shogunien valtakausia tai kuuluisia taisteluita.

Kulttuuriset elementit

Pelit hyödyntävät usein aitoja kulttuurisia elementtejä, kuten perinteistä japanilaista arkkitehtuuria, aseistusta ja pukukoodia. Tämä auttaa luomaan aidon tuntuisen ja upottavan peliympäristön. Kulttuurin tarkka kuvailu lisää pelien opetuksellista arvoa ja auttaa pelaajia ymmärtämään ja arvostamaan japanilaista historiaa ja perinteitä.

Pelimekaniikat ja pelityypit

Strategiapelit

Monet shogun-aiheiset pelit ovat strategiapelityyppiä. Niissä pelaajat johtavat armeijoita, hallitsevat alueita ja tekevät poliittisia päätöksiä. Nämä pelit vaativat taktista älykkyyttä ja pitkän tähtäimen suunnittelua, jäljitellen todellisten shogunien haasteita.

Toiminta- ja seikkailupelit

Toisaalta, toiminta- ja seikkailupelit keskittyvät enemmän yksittäisen samurain tai ninjan tarinaan. Nämä pelit korostavat taistelutaitoja, tutkimista ja tarinankerrontaa, tarjoten pelaajille mahdollisuuden sukeltaa syvälle Japanin myyttiseen menneisyyteen.

Pelien vaikutus pelaajiin

Opetuksellinen arvo

Shogun-aiheisten pelien opetuksellinen arvo on merkittävä. Ne eivät ainoastaan viihdytä, vaan myös opettavat pelaajille historiallisia ja kulttuurisia asioita. Monet pelit sisältävät tarkkoja historiallisia yksityiskohtia ja kulttuurisia viitteitä, jotka rikastuttavat pelaajan ymmärrystä Japanin historiasta.

Kulttuurinen ymmärrys

Näiden pelien kautta pelaajat voivat oppia ymmärtämään ja arvostamaan japanilaista kulttuuria syvemmin. Se voi lisätä kiinnostusta Japanin historiaan ja jopa rohkaista pelaajia tutkimaan aihetta pelien ulkopuolella. Tämä kulttuurien välinen ymmärrys on erityisen arvokasta globaalissa maailmassa.

Shogun videopeleissä

Termi ”shogun” viittaa feodaaliajan Japanin sotapäällikköön, jolla oli tosiasiallinen valta maan hallitsijan, keisarin, sijaan. Shoguneja oli vuodesta 1192 vuoteen 1868, jolloin Tokugawa-shogunaatti kaatui.

Videopeleissä termiä ”shogun” käytetään usein viittaamaan feodaaliajan Japaniin sijoittuvaan peliin. Nämä pelit keskittyvät usein taisteluun ja strategiaan, ja niissä voi olla pelaajien ohjattava shogun tai jokin muu feodaaliajan Japanin hahmo.

Joitakin suosittuja shogun-videopelejä ovat:

 • Shogun: Total War (2000)
 • Medieval II: Total War (2006)videopeli
 • Empire: Total War (2009)
 • Total War: Shogun 2 (2011)
 • Rise of the Samurai (2011)
 • Shadow Tactics: Blades of the Shogun (2016)
 • Ghost of Tsushima (2020)

Nämä pelit vaihtelevat pelityyliltään ja keskittymiseltään , mutta ne kaikki tarjoavat pelaajille mahdollisuuden kokea feodaaliajan Japanin historian ja kulttuurin.

Ghost of Tsushima peli

ghost-of-tsushima
ghost-of-tsushima

Ghost of Tsushima on Sucker Punch Productionsin kehittämä ja Sony Interactive Entertainmentin julkaisema toimintaseikkailupeli. Se julkaistiin PlayStation 4:lle 17. heinäkuuta 2020.

Peli sijoittuu 1200-luvun lopulle mongolivalloitusten aikaan. Pelaajat ottavat Jin Sakain roolin, samurain, joka on yksi harvoista selviytyjistä mongolien hyökkäyksestä Tsushiman saarelle. Jinin on käytettävä kaikkia taitojaan selviytyäkseen ja suojellakseen kansaansa.

Ghost of Tsushima on avoimen maailman peli, jossa pelaajat voivat tutkia Tsushiman saarta omalla tahdillaan. Peli sisältää erilaisia ​​tehtäviä ja aktiviteetteja, mukaan lukien päätehtäväketju, sivutehtävät, keräilyesineet ja minipelejä.

Pelin taistelussa yhdistyvät miekkataistelu, varkaus ja jousiammunta. Pelaajat voivat käyttää erilaisia ​​aseita ja kykyjä voittaakseen vihollisensa.

Ghost of Tsushima sai kriitikoiden suosiota, ja sitä kiitettiin sen avoimesta maailmasta, taistelusta, tarinasta ja visuaaleista. Peli voitti useita palkintoja, mukaan lukien The Game Awardsin vuoden 2020 peli.

Tässä on joitakin Ghost of Tsushiman ominaisuuksia:

 • Avoin maailma, jota pelaajat voivat tutkia omalla tahdillaan
 • Monipuolinen tehtävä- ja aktiviteettivalikoima
 • Haastava taistelujärjestelmä, joka yhdistää miekkataistelun, varkauden ja jousiammunnan
 • Upea tarina, joka sijoittuu mongolivalloitusten aikaan
 • Upeat visuaalit, jotka hyödyntävät PlayStation 4:n tehoa

Jos etsit avoimen maailman toimintaseikkailua, joka tarjoaa haastavaa taistelua, mukaansatempaavan tarinan ja upeita visuaaleja, Ghost of Tsushima on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Suoratoistoa pelaamisen ohessa ja välissä


Matkalle edullisesti lentäen


Yksi kommentti artikkeliin ”Shogunit ja pelien maailmat”

Vastaa