Mitä kuuluu Microsoft x Activision Blizzardin tilanteelle?

Tieto siitä, että Microsoft aikoo tehdä massiivisen 69 miljardin dollarin oston peliyhtiö Activision Blizzardista, julkistettiin virallisesti tammikuussa 2022. Nyt, lähes puolitoista vuotta myöhemmin kauppa on edelleen kesken. Suurimpana esteenä ovat olleet erilaiset kansainväliset säännökset. Näihin on kuulunut muun muassa Sonyn tekemät valitukset siitä, että kyseinen kauppa vahingoittaisi kilpailumarkkinoita. 

Pc pelit ovat tässä uutisoinnissa jääneet konsolijättien jalkoihin. Heinäkuun puolessa välissä liittovaltion tuomari päätti, että Yhdysvaltain liittovaltion kauppakomission kanne ei ole osoittanut sopimuksen vahingoittavan kilpailua, tasoittaen tietä kaupalle. Yhdysvaltain piirituomari Jacqueline Scott Corley mainitsi myös tärkeänä vaikuttajana Microsoftin 10 vuoden sitoumuksen pitää Call of Duty PlayStationilla,

Vaikka Call of Dutyn tulevaisuus PlayStationilla on ainakin toviksi taattu, moni kääntää nyt katseensa siihen, miltä Xboxin Call of Duty näyttää, kun sopimus saadaan päätökseen. 

Milloin Call of Duty lisätään Game Passiin?

Virallista päivämäärää ei ole annettu, mutta nyt jo odotetaan, että uusia Call of Duty -julkaisuja saattaa ilmestyä Game Passiin vuodesta 2025 alkaen. Tämä ajankohta perustuu siihen, että Activisionin ja Sonyn nykyinen sopimus päättyy vuonna 2024. Sattumalta myös vuonna 2024 alkaa uusi 10 vuoden sopimus, jonka varjolla Call of Duty pysyy PlayStationilla.

Nähtäväksi jää, julkaistaanko vuonna 2025 uudet Call of Duty -pelit Game Passissa. Itse asiassa on mahdollista, että he eivät julkaise CoD:ia Game Passissa ollenkaan, sillä toimitusjohtaja Bobby Kotick totesi, että Call of Duty on liian arvokas ja että sen lisääminen Game Passin kaltaiseen tilauspalveluun olisi liiketoiminnalle haitallista. Microsoft on julkisesti osoittanut ja allekirjoittanut sitoumuksensa tuoda Call of Duty PlayStationille sekä Nintendo Switchille.

Kun sopimus on saatu päätökseen ja Activision Blizzard on Microsoftin omistuksessa, mikään ei estä yritystä julkaisemasta vanhempia Call of Duty -pelejä Game Passiin tilaajien nautittavaksi. Vaikka sopimusta ei ole sinetöity kokonaan Microsoftille, sillä on vielä muutamia esteitä ylitettävänä. Pc pelit on siis hyvä pitää varasuunnitelmana.

Kaupan eteneminen

Nyt kun Microsoftille on annettu vihreää valoa kaupan solmimiselle Yhdysvalloissa, pyrkii se voittamaan samanlaisen taiston vielä Isossa-Britanniassa. Päätöksen jälkeen Activision Blizzardin toimitusjohtaja Bobby Kotick lähetti työntekijöilleen sähköpostin, jossa hän juhli päätöstä ja ilmoitti painopisteen siirtymisestä Yhdysvalloista Isoon-Britanniaan.

– Olemme optimistisia, että tämä päätös merkitsee tietä täydelliseen viranomaishyväksyntään muuallakin maailmassa. Olemme valmiita työskentelemään Britannian viranomaisten kanssa ratkaistaksemme jäljellä olevat huolenaiheet, Kotick toteaa. Sekä Kotickin sähköpostissa että hänen lehdistötiedotteessaan mainittiin, että Microsoftin ja Activision Blizzardin yhdistyminen tulee hyödyttämään viime kädessä nimenomaan kuluttajia. Oli sitten pääpelialustana konsolit tai pc pelit. 

Ei “jos”, vaan “kun”

Lopputulemaan vaikuttaa kaksi vaihtoehtoa todennäköisimmältä. Koska alkuperäisen kaupanteon päivämäärä oli 18. heinäkuuta, osapuolet joko siirtävät kaupanteon määräaikaa nyt, kun heillä on jo merkittävä voitto Yhdysvaltain oikeusjärjestelmässä tai ryhtyvät monimutkaisempaan prosessiin kaupan toteuttamiseksi ilman Britannian hyväksyntää.

Riippumatta siitä, mitä polkua Microsoft ja Activision Blizzard päättävät seurata fuusion loppuunsaattamiseksi, näyttää tässä vaiheessa selvältä, että kaupassa ei ole enää kysymys ”jos”, vaan ”kun”. 

Suoratoistoa pelaamisen ohessa ja välissä


Matkalle edullisesti lentäen


0 kommenttia artikkeliin ”Mitä kuuluu Microsoft x Activision Blizzardin tilanteelle?”

Vastaa